Potrebna izmjena zakona

Ramo Isak poručio da se FUP neće 'ugasiti' i da tu ni jednoj političkoj opciji nema mjesta

Hronika04.09.24, 14:34h

Ramo Isak poručio da se FUP neće 'ugasiti' i da tu ni jednoj političkoj opciji nema mjesta
Da bi se izabrao novi direktor FUP-a prije svega potrebno je donijeti izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je Isak danas povukao sa dnevnog reda

 

 

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak danas je u Federalnom parlamentu izjavio da politici nema mjesta pri izboru novog direktora i zamjenika Federalne uprave policije, koja djeluje u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH i da se pokušalo "sve uraditi da se ugasi" FUP.

 

- Dok sam na čelu ovog Ministarstva neću dozvoliti ni jednog političkoj opciji da utiče na izbor rukovodstva FUP-a. Nikada nikome neću udovoljiti jer je FUP policijsko tijelo, nezavisna agencija. U policijskim agencijama ne može nijedna politička partija uticati na bilo kakav način, a niti da traži bilo šta drugo. Na poziciji direktora i zamjenika direktora FUP-a mogu biti samo policajci profesionalci, koji imaju tri godine staža u činu glavnog inspektora – kazao je Isak.

 

Prema njegovim riječima, već se neko vrijeme pokušava "ugasiti" Federalna uprava policije. Međutim, kako tvrdi, FUP ima daleko najbolje rezultate rada u čitavoj BiH, od kantona do državnih agencija.

 

Da bi se izabrao novi direktor FUP-a prije svega potrebno je donijeti izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je Isak danas povukao sa dnevnog reda vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jer, kako kaže, zbog novonastale situacije treba izvršiti još određene korekcije koje je predložila i Komisija za sigurnost ovog doma.

 

Naime, izmjene Zakona, koje je predložila Vlada FBiH, izvršene su iz jednog razloga.

 

- Dobio sam informaciju od svih policijskih uprava u kantonima i FBiH da trenutno u činu glavnog inspektora nema kandidata koji bi ispunili uvjete za direktora FUP-a, a da neće u toku mandata ispuniti uvjete za penziju. Za to su krivi i odgovorni svi oni koji su bili na čelu svih kantonalnih uprava policija, svi komesari i direktori FUP-a, jer su oni lično opstruisali dodjelu čina glavnog inspektora svojim kolegama da ne bi imali konkurenciju. To je istina - naglasio je Isak.

 

Na području Federacije trenutno ima 30 do 40 policijskih službenika koji su prije pet, šest i deset godina stekli uslove da ostvare čin glavnog inspektora, a to im nisu dozvoli navedeni komesari i bivši direktori FUP-a.

 

- Zato smo dovedeni u loš položaj. Ovo je neko planski radio, ali neće im uspjeti. To znači da neko pokušava da drži monopol u kantonima tako da se za komesara mogu mijenjati jedna do dvije osobe. Za to su krivi komesari koji nisu dodjeljivali činove jer više je činova i unapređenja bilo u zadnjih godinu dana nego u posljednjih 10, 15 godina. To govori da neko planski ne želi da ga neko može ugroziti, a to ja ne cijenim niti podržavam - kazao je Isak.

 

Od momenta kada je preuzeo mandat ministra kaže da radi kao profesionalac, a ne kao pripadnik neke političke opcije i da će tako nastaviti i raditi. Zbog toga će zahtijevati i od novog direktora FUP-a da radi u interesu institucija.

 

Nakon što ponovo Vlada FBiH u parlamentarnu proceduru uputi izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH i ukoliko budu usvojene u oba doma Parlamenta FBiH, Neovisni odbor treba raspisati konkurs i izabrati novog direktora FUP-a.

 

- Trenutno je raspisan konkurs za Neovisni odbor – poručio je Isak danas medijima u Federalnom parlamentu gdje se na vanrednoj sjednici očekivalo razmatranje i izmjena Zakona o policijskim službenicima, koji je također povučen iz procedure.

 

U cilju donošenja zakonskih izmjena bit će izvršene korekcije kako bi se omogućilo da se ovaj Zakon uskladi sa s određenim odredbama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju odnosno da "policajci čiji radni odnos prestaje odlaskom u penziju mogu ostvarivati prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu s važećim propisima koji to pitanje uređuju".

 

(FENA/DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook