Alarm nakon ubistva

Migranti su sve nasilniji: Šta je razlog sukoba među migrantima, jesu li građani ugroženi?

Hronika03.09.24, 20:26h

Migranti su sve nasilniji: Šta je razlog sukoba među migrantima, jesu li građani ugroženi?
Mušić kaže da bi primarno trebalo da se osiguraju granice i da se migracije stave pod kontrolu

 

 

Vrlo česti su, a posebno u posljednjih godinu dana međusobni obračuni migrantskih grupa, što za posljedicu ima i pogoršanje bezbjednosne situacije. U pucnjavi u sarajevskom naselju Stup očevici kažu da su to bili pravi obračuni dvije grupe, a da su pištolji izgledali kao filmski, piše O Kanal.

 

Međunarodne organizacije koje se bave migrantima kažu da je nadležnost BiH da se bavi njima i da oni ne mogu istupati u njihovo ime. Jedna od tačaka dnevnog reda Vijeća ministara bila je Prijedlog odluke o osnivanju Radne grupe za pripremu prijedloga plana tranzicije u upravljanju migracijama, privremenim prihvatnim centrima, s međunarodnih organizacija na institucije Bosne i Hercegovine. Skinuta je s dnevnog reda.

 

- Ono što se desilo na odboru za unutrašnju politiku nije stav Ministarstva bezbjednosti, ja se nadam da ćemo to na narednoj sjednici Vijeća ministara riješiti. Što se tiče problema s migrantima oni su tu, nisu nestali, očigledno je da postaju sve nasilniji i očigledno da ćemo imati bezbjednosni izazov, izjavio je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

 

Ministar Nešić prošle sedmice dobio je pismo UNHCR-a u kojem mu skreće pažnju na potrebu sveobuhvatnog plana za tranziciju u upravljanju migracijama i azilom sa međunarodnih organizacija na institucije BiH.To pismo je isprovocirano strašnom tragedijom koja se u noći sa 21. na 22. avgust desila na rijeci Drini u mjestu Vrhpolje kod Ljubovije, a u kojoj je živote izgubilo 12 migranata koji su ilegalno pokušali preći iz Srbije u BiH.

 

- To nije ništa novo što se dešava u regionu i očigledno je da su sada u sve to ruke umiješali različiti interesi - migranti imaju svoje interese, različite grupe koje se između sebe sukobljavaju i to je novi vid kriminala koji je prisutan na teritoriji BiH, dodao je Nešić.

 

Safet Mušić stručnjak za sigurnost napominje da se mora imati na umu da se radi o jednom globalnom problemu koji je zahvatio ne samo BiH nego i cijeli region. BiH kao država limitiranih kapacitetat u globalnim kretanjima ne može mnogo uticati na tokove migracija.

 

- Posljednja dešavanja koja su se desila u BiH sa smrtnim posljedicama među migrantima uglavnom se odnose na taj dio koji je imao direktan uticaj od strane organizovanih kriminalnih grupa, odnosno krijumčara jer neki obračuni među migrantima su uslijedili upravo zbog tih krijumčarskih aktivnosti, odnosno uvijek su problemi ko će biti glavni nosilac, kako će se dijeliti zarada, rekao je Mušić.

 

Mušić kaže da bi primarno trebalo da se osiguraju granice i da se te migracije stave pod kontrolu.

 

- To znači kad migrant uđe u nađu državu, a tu se trebaju poštovati određene međunarodne norme, znači postoje procedure i zakoni na koji način oni mogu ući, evidentirati se, uzeti biometrijske podatke i voditi se kao kontrolisane migracije, smatra Safet Mušić.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook