bh. meteorologn objavio je podatke

Nedim Sladić o ovogodišnjem ljetu u Sarajevu: Podvlačimo crtu i kako stvari stoje ...

Hronika31.08.24, 11:47h

Nedim Sladić o ovogodišnjem ljetu u Sarajevu: Podvlačimo crtu i kako stvari stoje ...
Još je naveo koliko je procentualno bilo vrelih dana u Sarajevu i koliko to utiče na umor

 

 

 

Poznati bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je podatke o temperaturama tokom ljeta ove godine u Sarajevu, na osnovu kojih je zaključio da dobijamo "novog prvaka" kada je riječ o najtoplijem ljetu.

 

- S obzirom na to da je većina iscrpljena od vrućine, prisjetimo se da smo u Sarajevu imali 14 u junu, 24 u julu i, s današnjim danom, čak 28 vrelih dana u augustu; od toga najniža vrijednost maksimalne temperature u ovom mjesecu nije bila niža od 27 °C. Spomenimo da smo u kontinuitetu nanizali od kraja jula do početka treće dekade augusta (tj. od 27.07. do 19.08) čak 24 dana u kojem se svakodnevno prelazi >30 °C -  dodao je bh. meteorolog.

 

Još je naveo koliko je procentualno bilo vrelih dana u Sarajevu i koliko to utiče na umor.

 

- Podsjetnik i na to da 28 vrelih dana u jednom mjesecu je samo za jedan dan manje u odnosu na referentni niz 1991-2020 za cijelo klimatološko ljeto koje pokriva period juni, juli i august (29), a čak je 26 dana više u odnosu na klimatologiju niza 1961-1990, kada ih je u prosjeku tek bilo njih 12. Sa vrelim danima u Sarajevu “družili” smo se 71.73% (72%) klimatološkog ljeta. Pa i ne bili više umorni - zaključio je Sladić.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook