Važno za znati

Nova pravila za ulazak u EU: Kada i kako podnijeti zahtijev, koji podaci su potrebni i šta ako imate hitan slučaj?

Hronika30.08.24, 11:40h

Nova pravila za ulazak u EU: Kada i kako podnijeti zahtijev, koji podaci su potrebni i šta ako imate hitan slučaj?
I dalje su na snazi pravila da putna isprava ne smije isteći najmanje tri mjeseca od planiranog povratka i ne smije biti starija od 10 godina

 

 

Od 10. novembra za državljane oko 60 država, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana stupaju na snagu nova pravila za ulazak u Evropsku uniju. Šta se mijenja, koliko ranije prije planiranog putovanja trebamo podnijeti zahtijev za ulazak, šta ako hitno moramo putovati u EU, ko može biti odbijen i koja su sve pravila, za N1 govorio je reporter Deutsche Wellea Mehmed Smajić.


- Prilikom ulaska u EU ptunici će morati predati pasoše i biti obavezni dati otiske četiri prsta i fotografisati se. Od naredne godine planirana je implementacija ETIAS-a. Ovaj sistem će obavezivati građane zemalja koji imaju bezvizni režim s EU da putem interneta apliciraju za dozvolu za ulazak. Apliciranje će uključivati unost ličnih podataka, nivo obrazovanja, zaposlenje ili eventuealne informacije o kaznenim osudama ili boravcima u ratnoj zoni. Platit će taksu od sedam eura platnom karticom, a oslobođene su osobe malđe od 18 i starije od 70 godina te supružnici i djeca državljana EU ili zemalja Šengena. Svaki član porodice morat će aplicirati posebno, grupno nije moguće - naveo je Smajić za N1.


I dalje su na snazi pravila da putna isprava ne smije isteći najmanje tri mjeseca od planiranog povratka i ne smije biti starija od 10 godina.

 

- Prilikom ulaska u EU putnici će morati predati pasoše i biti obavezni dati otiske četiri prsta i fotografisati se. Od naredne godine planirana je implementracija ETIAS-a. Ovaj sistem će obavezivati građane zemljaja koji imaju bezvizni režim s EU da putem interneta apliciraju za dozvolu za ulazak. Apliciranje će uključivati unost ličnih podataka, nivo obrazovanja, zaposlenje ili eventuealne informacije o kaznenim osudama ili boravcima u ratnoj zoni. Platit će taksu od sedam eura platnom karticom, a oslobođene su osobe malđe od 18 i starije od 70 godina te supružnici i djeca državljana EU ili zemalja Šengena. Svaki član porodice morat će aplicirati posebno, grupno nije moguće - naveo je Smajić za N1.


I dalje su na snazi pravila da putna isprava ne smije isteći najmanje tri mjeseca od planiranog povratka i ne smije biti starija od 10 godina.

 

- ETIAS će omogućiti da putnici pauziraju popunjavanje aplikacije i sačuvaju promjene te nastave unos podataka u roku od 48 sati i bit će dostupna na jezicima zemalja članica EU, uključujući jezike BiH, a ispunajva se isključivo latinicom. Obrada aplikacije za dozvolu traje nekoliko minuta tako da se putnici ne trebaju brinuti da će zaglaviti u birokratskoj proceduri, ali u slučaju da potraje duže putnik bi trebao dobiti obavijest u roku od četiri dana. U nekim slučajevima može se zahtijevati dodatna dokumentacija poput potvrde o rezervaciji hotela ili zaposlenju i zahtijev bi trebao biti obrađen u roku do dvije sedmice - naveo je Smajić u Novom danu.


Formular ne moraju popunjavati osobe s važećim vizama i diplomatskim pasošima. ETIAS nudi više opcija za zahtijev. Omogućava se više ulazaka i izlazaka, ali boravak ne može trajati duže od 90 dana u roku od šest mjeseci niti dozvoljava rad u EU.


Slučaj hitnog ulaska u EU i odbijanje ulaska


- Hitni medicinski tretman, slučaj životne ugroženosti osoba i njihovih članova porodice ili prisustvo sahrani – putnik popunjava ETIAS zahtijev za ograničenu dozvolu u kojoj navodi razlog putovanja i ona se daje isključivo za putovanje u određene zemlje EU i vrijedi 90 dana - naveo je Smajić.


Osobi koja nema ETIAS bit će odbijen ulazak. Svi putnici će biti podvrgnuti graničnoj kontroli, ali i granični policajac može odbiti ulazak osobi kako ne ispunjava uvjete u vezi pasoša, ako predstavlja prijetnju javnom zdravlju, ako je na potjernici ili u nekim slučajevima ako nemaju dovoljno finansijskih sredstava za boravak u EU. Ostaje skenuranje dokumenata, ali ne unosi se pečat.


- Osobe kojima je odbijen ETIAS mogu ponovo podnijeti zahtjev - naveo je Smajić.


Osobe koje putuju avionom bit će provjeravane nakon slijetanja.


- Preporučuje se da aplikacija podnese čak mjesec dana prije putovanja u EU kako ne bi došlo do neželjenih posljedica - zaključio je Smajić u Novom danu.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook