samo dva klika do seksa

Elitna prostitucija hara u Sarajevu, ali i cijeloj BiH: Influenserke sa Instagrama u krevetu za 200 eura

Hronika29.08.24, 16:48h

Elitna prostitucija hara u Sarajevu, ali i cijeloj BiH: Influenserke sa Instagrama u krevetu za 200 eura
Očito je da nisu svi stari zanati ugroženi i osuđeni da izumru. Sve što je nekima potrebno da bi se osjećali ‘elitom’ su telefon i nešto novca

 

Piše: Redakcija

 

Prosječni bosanskohercegovački korisnik interneta uglavnom nema potrebu da direktno gugla za elitnom prostitucijom sem ukoliko mu, možda, ne iskoči neki sporadični članak o ‘razbijanju lanca prostitucije’ ili neka reality zvijezda ne kaže koju previše o svojim prihodima. Eh, ukoliko naš prosječni čitalac osjeti potrebu za informacijom više (ili samo da baci pogled na fotografije djelatnica), vrlo brzo će naići na oglas poput ovog:

 

“Atraktivna crnka poziva gospodu na druzenje WhatsApp 061929281”

 

I tu u našem čitaocu-googleru dolazi do konflikta znatiželje i pohote sa moralnim vrijednostima. U ogromnoj većini slučajeva - pobijedit će znatiželja, a naš čitalac će se naći u moru izazovnih fotografija i još lascivnijih oglasa dotičnih dama. 

 

prostitucija-bih-1

 

Šta kažu zakoni i istraživanja

 

Da se razumijemo, najstariji zanat na svijetu se ne zove tako bez razloga. Prostitucija je uvijek bila tu i teško da će se ikada moći iskorijeniti.  Takozvana “elitna” grana ovog zanata je poput jednoroga, svi znaju za nju, ali teško da je ko i vidio. Međutim, upravo ovaj ogranak najstarijeg zanata je u konstantnoj ekspanziji u BiH. Pretežno je vezan uz velike gradove poput Sarajeva i Banjaluke, ali se polako širi i na manje, posebno one u pograničnim područjima. Što je ekonomska kriza teža, sve više i više žena i djevojaka pristaje na ovaj način eksploatacije i zarade. 

 

Ministarstvo sigurnosti BiH je, svojevremeno, u procjeni prijetnji od organizovanog kriminala navelo prostituciju kao realnu i sve veću opasnost. Želja za što većom zaradom i prividno luksuznijim životom kakvim nas konstantno bombarduju mediji i društvene mreže samo djeluje poput katalizatora. Sa aspekta zakona, prodavanje tijela za novac se vodi kao trgovina ljudima te su, za ovaj vid kriminala, propisane ozbiljne zatvorske kazne.

 

No, za razliku od seksualnih djelatnica koje svoje klijente pronalaze pored ceste ili underground javnim kućama, ‘elitne’ djelatnice su prilično van domašaja zakona. Njihov sistem rada je, zapravo, vrlo jednostavan - nema izlaska na ulicu. Prostituiranje po stanovima, kućama, hotelima i sl., teško je uočljivo i gotovo pa nedokazivo.

 

prostitucija-bih-3

 

Udruženja koja se bave zaštitom žrtava prostitucije navode da je eksploatacija žena mnogo prisutnija nego što vidimo i mislimo te kažu da je neophodno uraditi mnogo više na prevenciji i otkrivanju eksploatacije. Naglašavaju da je elitna prostitucija tek stepenicu udaljena od ulice i puke prodaje ženskog tijela. Nažalost, ovaj vid prostitucije se, uglavnom, tretira kao doborovljni vid prodavanja tijela.

 

Elitna prostitucija je skupa. I za onoga ko je plaća, ali i za onoga ko pruža usluge. Nekih basnoslovnih zarada uglavnom nema, već djelatnice žive nekim, uslovno rečeno, luksuznim životom - ali samo dok posao traje. Sa prestankom rada, ona će se neminovno suočiti sa istim problemima koji su je i doveli do prostituisanja. 

 

Ogroman faktor u tome igra prividni luksuz koji kreiraju samoprozvane influencerice na društvenim mrežama te starlete po medijima. Paradoksalna je činjenica da neke od njih javno zagovaraju prostituciju, a neke čak i drže predavanja o elitnoj prostituciji i seksu.

 

Na osnovu raspoloživih informacija, da se primijetiti kako je BiH još davno prešla iz kategorije tranzitne i zemlje destinacije žrtava trgovine ljudima u kategoriju zemlje polazišta, čiji građani sve više postaju žrtve trgovine ljudima. Smatra se da će se ovaj trend ekspanzije samo nastaviti zahvaljujući brojnim faktorima koji pogoduju njegovom rastu, prvenstveno lošoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, siromaštvu, nezaposlenosti, stalnom prilivu migranata, šupljim granicama, itd.

 

Nažalost, ‘elitna’ prostitucija ima rok trajanja i određene rizike te djelatnice, uglavnom, ne završe ‘karijeru’ onako kako su planirale. S godinama postaju sve manje atraktivne ‘elitnom’ tržištu, a ukoliko su imale i makroa, jako brzo će iz ‘elitnih’ krugova dospjeti do ulice.

 

prostitucija-bih-2

 

A kako je to u praksi?

 

No, vratimo se našem prosječnom bh. korisniku interneta s početka teksta. Nakon prvobitnog ushićenja fotografijama prijateljica noći, počet će polako obraćati pažnju i na detalje poput cijene termina, usluga koje dama (ili gospodin, kako već ko preferira) pruža, jezika koje govori i sl. 

 

Konkretne i vrlo eksplicitne oglase nude stranice poput Eurogirlsescort.com i Cityoflove.com. Podrobnijim uvidom u stranice, primjetit ćemo da djelatnice mogu i verificirati profile i identitete, kao i da se cijene kreću od stotinjak eura za termin od sat vremena pa do 1.500 eura i više za 24h, da neke od njih usluge obavljaju isključivo u vlastitom prostoru (najčešće su to iznajmljeni stanovi na potezu Hrasno-Otoka, ali ni ostali dijelovi Sarajeva nisu zapostavljeni), dok neke dolaze i na adresu (najčešće je potrebno platiti im taksi) ili dolaze isključivo u renomirane hotele.

 

Dosta oglasa je na engleskom jeziku (najčešće jako lošem, uprkos Google Translatoru), kako bi djelatnice filtrirale klijente i orijentisale se na one sa dubljim džepovima - strane turiste. Također, možemo vidjeti da najveći broj njih otpada na nezavisne djelatnice, dok su neke ovdje posredstvom stranih agencija. Njihovi su oglasi obično izdvojeni na početku stranice, usluge barem duplo skuplje te dolaze iz različitih egzotičnih zemalja poput Brazila, itd. Nerijetko su na turneji Balkanom i migriraju od grada do grada, države do države. Treba napomenuti da su ove stranice više nego javne i dostupne doslovno svima.

 

prostitucija-bih-4

 

Naredna, i u ovoj priči možda i najvažnija, stranica koju će nam Google ponuditi je forum Ljubavnog oglasnika i njegov podforum BOSNA I HERCEGOVINA - Iskustva & recenzije. Tu čovjek može saznati doslovno sve o prostituciji i prostitutkama u BiH - od imena, adresa, brojeva telefona, novih brojeva telefona, novih pseudonima, pa do samih recenzija usluga ovih dama, koje su najveće majstorice svog zanata (najboljom i najtraženijom se smatra stanovita Alma Negra iz Sarajeva, koja polako skreće i u influencerske vode), kojih se treba čuvati te koje se popularne influenserice i brojne druge javne ličnosti paralelno bave i najstarijim zanatom. 

 

prostitucija-bih-5

 

Primjera radi, donedavno je aktivan profil na ovim stranicama imala i najpoznatija starleta u BiH Senada Nurkić, poznatija pod pseudonimom Maca Diskrecija iz Tuzle. Nurkić je za sat klasičnog seksa tražila 500 eura, a za cijelu noć 4.000 eura. Da interesenata ne nedostaje - pokazivali su postovi i komentari na Macinom starom Instagram profilu.

 

Nerijetko su i same djelatnice aktivni članovi foruma, koji najčešće koriste kako bi najavile svoje gostovanje u nekom drugom gradu i sl. Dubljom analizom mogli bi se izdvojiti psihološki profili najčešćih korisnika ovih dama, kao i sami uzroci potrebe za njihovim uslugama (najmanje je to prirodna ljudske potrebe za seksom).

 

prostitucija-bih-6

 

Prosto je nevjerovatno (i krajnje zabrinjavajuće) da su sve ove informacije sasvim javno i svima dostupne, na nezaključanom forumu, za koji se čak nije potrebno ni registrovati kako bi mu se pristupilo. Još je nevjerovatnija činjenica da se to odvija već dugi niz godina i da niko od nadležnih organa nije apsolutno ništa poduzeo u vezi toga. Nemoguće je da policija ne zna za to (dovoljan dokaz se može vidjeti unutar foruma, gdje su se neki od članova javno izjasnili kao pripadnici organa reda). 

 

prostitucija-bih-9

 

Naredni vid oglašavanja ‘elitnih’ seksualnih usluga je pod krinkom masaže na najpopularnijem bh. internet oglasniku OLX.ba. Sve je više i više oglasa koji nude ‘senzualne’, ‘intimne’ ili ‘sve vrste’ masaža za oba spola. Obično se za kontakt koriste platforme za instant poruke Viber i Whatsapp.

 

Ukoliko dodamo neki od ponuđenih brojeva na Viber, dočekat će nas vrlo slobodna i eksplicitna profilna fotografija koja prikazuje sve, samo ne zdravstvenu djelatnicu. Ukoliko ih pozovete, dobit ćete informacije da masaža sa ‘sretnim završetkom’ košta od 30 KM do 50 KM, a neke su konkretne i ekspeditivne na samom početku poziva i samo automatizirano kažu kako rade, primjera radi, klasični i oralni seks te da termin od sat vremena košta između 100 i 200 KM.

 

OLX administratori jako, jako rijetko uklanjaju ovakve oglase, što se da primjetiti i po starosti samih oglasa. Neki od njih su tu jako, jako dugo.

 

prostitucija-bih-7

 

prostitucija-bih-8

 

Nakon OLX-a, tu su i Superoglasi.ba. Kategorija ‘lični kontakti’ vrvi od oglasa poput ovog: 

 

“Djevojka, 22 godine, studentica, želi se diskretno družiti sa ozbiljnim muškarcem, samo poziv”

 

Pozivom na broj dobit ćemo gotovo identičan odgovor kao i za intimnu masažu sa OLX.

 

prostitucija-bih-10

 

Super Oglasi su problematični, jer izlaze i u printanoj formi, što znači da oglasi dopiru i do dijela javnosti koji nema previše dodira sa internetom. Uz oglašavanje i direktno po društvenim mrežama poput Facebooka i Instagrama, gotovo da nema društvene grupe koja nije pokrivena. 

 

Dakle, ‘elitna’ prostitucija u BiH nije nikakav jednorog ili mit, već je sušta realnost o kojoj se samo ne priča suviše u javnosti, a sve je prisutnija u svim porama društva. Ilegalna je, očigledno, samo na papiru. A uz takav odnos nadležnih organa i sveopću situaciju u državi i regionu, tek nas očekuje procvat ‘elitne’ verzije najstarijeg zanata.

 

Očito je da nisu svi stari zanati ugroženi i osuđeni da izumru. Sve što je nekima potrebno da bi se osjećali ‘elitom’ su telefon i nešto novca.

 

(DEPO PORTAL/Foto: Screenshot)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook