Transplatacija

Uspjela historijska operacija na KCUS-u: Aldin Hajdarević dobio novo srce

Hronika28.08.24, 10:06h

Uspjela historijska operacija na KCUS-u: Aldin Hajdarević dobio novo srce
Transplantaciju srca Aldinu Hajdareviću, početkom ovog mjeseca, obavio je tim ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, s prof. dr. Nermirom Granovom na čelu

 

 

Pacijent kojem je prije nekoliko sedmica transplantirano srce uspješno se oporavio i danas će napustiti Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Kako saznaje Dnevni avaz, riječ je o 44-godišnjem Aldinu Hajdareviću.

 

Transplantaciju srca Aldinu Hajdareviću, početkom ovog mjeseca, obavio je tim ljekara Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, s prof. dr. Nermirom Granovom na čelu. Podsjećamo, Hajdarević je dobio srce od Rijada Heldovca iz Zavidovića, 21-godišnjaka koji je preminuo od posljedica povreda zadobivenih u teškoj saobraćajnoj nesreći.

 

Iza Rijada su ostali otac Vahidin i majka Mersiha, te brat i sestra. Njegova velikodušna porodica je, i pored svoje ogromne boli, odlučila Rijadovim organima spasiti živote drugim osobama. Donirali su njegovo srce i oba bubrega.

 

Porodica pristala
 

 

- Zahvaljujući porodici koja je pristala na donaciju organa, urađena je multiorganska eksplantacija. Multiorganska eksplantacija obavljena je u saradnji medicinskih timova uposlenika KCUS-a i uposlenika Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), s koordinatorom za transplantaciju Senadom Čaušević i zamjenicom koordinatora Nerminom Rizvanović na čelu. Eksplantirani su srce i oba bubrega - istakli su tada iz KBZ-a.

 

Osim transplantacije srca, donirani su i bubrezi koji su transplantirani u Klinici za urologiju KCUS-a, pod vodstvom Osmana Hadžiosmanovića. Prva transplantacija srca u našoj zemlji pokazala je visoku stručnost i posvećenost ljekara i medicinskog osoblja.

 

Najavljena pres-konferencija
 

 

Federalno ministarstvo zdravstva i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas organizira konferenciju za medije povodom uspješno obavljene prve transplantacije srca u BiH. Konferencija za medije bit će održana u 10 sati u prostorijama Ministarstva zdravstva u Sarajevu. Tom prilikom medijima će se obratiti federalni ministar zdravstva dr. Nediljko Rimac, v. d. direktora KCUS-a prof. dr. Hajrija Maksić, prof. dr. Nermir Granov i pacijent kojem je transplantirano srce, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva. 

 

(DEPO PORTAL/mm; Foto: Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook