VIDEO/ Tvrdi ministrica Vidović

Milorad Dodik u novim problemima: Ambasada SAD naredila bankama zatvaranje računa u RS

Hronika27.08.24, 17:45h

Milorad Dodik u novim problemima: Ambasada SAD naredila bankama zatvaranje računa u RS
- Mi imamo informaciju od banaka da je njima ova ambasada naredila da se ti računi zatvore - navodi Vidović

 

 

Ministrica finansija bh. entiteta Republika Srpska Zora Vidović tvrdi da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini naredila da se zatvaraju pojedini računi u bankama u RS-u.

 

Vidović je za RTRS izjavila da bi pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien trebao da vidi zašto je Ambasada SAD u BiH naredila zatvaranje računa fizičkih i pravnih lica u RS-u koji se nalaze na listi američkih sankcija.

 

Sankcije uvedene fizičkim i pravnim licima u RS-u nemaju veze sa korupcijom, kako to O'Brien tvrdi, jer niko od njih nije procesuiran i osuđen za korupciju, pojasnila je Vidović.

 

- On kaže da se zatvaraju računi koji su u dolarima, jer ne žele da se dolar kao njihova valuta koristi u koruptivne djelatnosti, ali kod nas su zatvoreni računi u konvertibilnim markama, računi putem kojih ljudi dobijaju plaću u KM. Preporučila bih O'Brienu da se javi u Ambasadu SAD i vidi šta se desilo, jer mi imamo informaciju od banaka da je njima ova ambasada naredila da se ti računi zatvore - navela je Vidović.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook