VIDEO/ DODJELA NAGRADA

Uprkos nizu problema, 6. Avantura Film Festival: Grand prix za 'Djeda Mraza', najbolji film 'Božji gnjev'

Kultura27.08.24, 16:30h

Uprkos nizu problema, 6. Avantura Film Festival: Grand prix za 'Djeda Mraza',  najbolji film 'Božji gnjev'
Žiri u sastavu Branko Schmidt, reditelj, Nataša Drakulić, scenaristkinja, Magdalena Želasko, direktorica Filmskog Festivala LET'S CEE, i Kristina Ljevak-Bajramović, novinarka i publicistkinja, dodijelio je nagrade za najbolja filmska ostvarenja na ovogodišnjem Avantura Film Festivalu

 

 

 

Uprkos brojnim otežavajućim okolnostima, od finansijskih i neprepoznavanja važnosti festivala na federalnom nivou, do onih na koje se nije moglo uticati, a posljedica su tragedije i dva dana žalosti, 6. Avantura Film Festival, Avant & Una  Bihać, uspješno je realizovan. 

 

Prepoznat kao festival u kojem je u središtu film, kako bi i inače trebalo biti, te kao festival s dušom kako su ga ocijenili festivalska publika i njegovi gosti, u svom šestom izdanju ponudio je bogat program iz recentne filmske produkcije na nekoliko lokacija i na prostoru van samog Bihaća.

 

Osim izuzetnih regionalnih ostvarenja u dugometražnoj i kratkoj igranoj formi, te kratkog i dugometražnog dokumentarnog filma, festival je u svom šestom izdanju ponudio program koji promovira stvaralaštvo istočnog kulturnog podneblja – „East on the West“, „Teen arenu“ za najmlađe ljubitelje filma te sekciju evropskog ekološkog filma što je posebno važno u današnjim okolnostima i dojučerašnjoj borbi za očuvanje Une ali i drugih rijeka te ukupnih prirodnih resursa u našoj zemlji i svijetu. 

 

Festival je nakon svjetske premijere filma „Djeda Mraz u Bosni“ koju je imao na Sarajevo film festivalu, otvoren prikazivanjem ovog filma koji je istovremeno i dobitnik festivalskog Grand prixa. Film o apsurdima naše stvarnosti i njenim podjelama scenaristički potpisuje Vahid Duraković, a režiju Emir Kapetanović.

 

 

Žiri u sastavu Branko Schmidt, reditelj, Nataša Drakulić, scenaristkinja, Magdalena Želasko, direktorica Filmskog Festivala LET'S CEE, i Kristina Ljevak-Bajramović, novinarka i publicistkinja, dodijelio je nagradu za najbolji film dodijeliti Kristijanu Miliću i „Božjem gnjevu“. Nagrada za najbolju kameru pripala je Branku Lintu, direktoru fotografije filma „Svemu dođe kraj“ u režiji Rajka Grlića. Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je „Grandpa guru“ reditelja Silvia Mirošničenka koji prati životni i umjetnički put Srđana Jevđevića.

 

Posebno priznanje žirija uručeno je glumcu Mirvadu Kuriću za uloge u filmovima „Djed Mraz u Bosni“ reditelja Emira Kapetanovića i „Efekat leptira“ Admira Buljugića.

 

Žiri u sastavu Nedim Karalić, reditelj, Sefan Tomić, reditelj i Ivana Golijanin, filmska i književna kritičarka, odlučivali su o najboljim kratkometražnim ostvarenjima i donijeli odluke o nagradama za filmove „Svjedok“ u režiji Alena Šimića i „Pobjeda“ Zulfikara FIlandre

 

Nastojeći na različite načine dati na značaju pojedincima posvećenim kulturi i očuvanju rijeke Una, i ove godine dodijeljene su počasne „Unske sirene“. Ovogodišnji dobitnik priznanja za kulturnu i kreativnu inudustriju je doajen bh. glumišta Josip Pejaković, dok je „Unsku sirenu“ za očuvanje i zaštitu rijeke Une dobila Nuzekija-Kija Marjanović koja je sa svojim pokojnim suprugom Boškom Marjanovićem njegovala cjeloživotnu posvećenost zaštiti rijeke Une te su osnovali jedinstveno ekološko udruženje Unski smaragdi. 

 

 

Želeći stvarati bazu za razvoj kreativne industrije u cijeloj Bosni i Hercegovini, i ove godine dio festivalskog programa bio je posvećen mladima, kroz predavanja i mentorstvo u okviru programske cjeline „Menadžment u kulturnoj industriji.“ 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook