REKORDNA SREDSTVA IZDVOJENA

Veliki projekti u najavi: Sarajevo će dobiti nova zaštićena područja, igralište na Vrelu Bosne, muzej na Bijambarama...

Hronika26.08.24, 20:19h

Veliki projekti u najavi: Sarajevo će dobiti nova zaštićena područja, igralište na Vrelu Bosne, muzej na Bijambarama...
Sarajevo će dobiti nova zaštićena područja, a na postojećim su u planu novi projekti: Centar za posjetitelje i novo dječije igralište na Vrelu Bosne, gradnja speleo muzeja na Bijambarama, nova šetnica na Trebeviću...

 

 

 

 


Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja bilježi 20.000 posjetilaca više nego u istom periodu prošle godine.
Nakon  ambijentalnog uređenja Stojčevca i Vrela Bosne u skladu sa ekološkim standardima, u planu su novi projekti i sadržaji za posjetitelje, uz podršku Vlade KS.


Spomenik prirode Vrelo Bosne dobit će novo, veće dječije igralište, kao i Informativno-edukativni centar za posjetitelje, a fokusu je i izgradnja speleo muzeja na Bijambarama, te proširenje šetnica na Trebeviću.


Premijer KS Nihad Uk i resorni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak danas su posjetili ovu ustanovu i razgovarali o budućim aktivnostima sa direktorom Asadom Jeleškovićem.

 

uk-bosnjak-jeleskovic-ilidza


- Opredjeljenje Vlade KS da kadrovski i finansijski jača ustanove najbolje se može vidjeti na primjeru JU za zaštićena područja koje je pokazalo sjajne rezultate u kratkom periodu. Bilježiti 20.000 posjetilaca više, kao i značajan finansijski napredak je ogroman uspjeh ne samo rukovodstva ove ustanove nego i resornog Ministarstva i ministra Bošnjaka - istakao je ovom prilikom premijer Uk.


Kako je precizirano, ova javna ustanova je ispunila svoj finansijski plan do 28. jula ove godine, u smislu ostvarenja vlastitih prihoda i zabilježila 257.000 posjetitelja.


- U protekle dvije godine mnogo je uloženo u infrastrukturu. Osim ambijentalnog uređenja Stojčevca, na području Spomenika prirode Vrelo Bosne koje je finansirao Kanton Sarajevo, Općina Ilidža i ova javna ustanova, u nukleusu spomenika Vrelo Bosne smo postavili javnu rasvjetu i renovirali javni toalet, uredili drveni mobilijar, obnovili osam mostova, a do kraja godine će biti zamijenjeno njih još osam. Uz redovne poslove na održavanju prostora, mislim da smo uradili mnogo toga da postitelji Vrela Bosne mogu uživati na ovom području. Od ukupnog broja posjetitelja, 62 posto su strani turisti - naveo je direktor Jelešković.


Dodao je da je, zahvaljujući Vladi KS, ova  javna ustanova  dobila objekt u Velikoj Aleji, koji je otkupio Kanton, te da je u toku izrada projekta za njegovo preuređenje u Informativno-edukativni centar za posjetitelje.

 

vrelo-bosne2-ks


- Do kraja godine ili početkom naredne, namjera je da obnovimo, odnosno izgradimo kompletno novo dječije igralište na postojećoj lokaciji u  nukleusu Vrela Bosne, kako bismo poboljšali uslove za boravak najmlađih posjetitelja. Trenutno je fokus na Bijambarama,  do kraja godine bit će raspisan javni poziv za izgradnju speleo muzeja, u kojem će biti postavke sa oruđem  iz osam bijambaskih pećina, kao i likovnim izložbama. Počeli su i radovi na produženju drvene pješačke staze na Bijambarama. Također, namjera nam je sanirati i urediti pješačku stazu od parking prostora kod hotela Pino do Vidikovca - najavio je također.


Ministar Bošnjak istakao je da postoji izuzetna saradnja KJU za zaštićena prirodna područja sa Šumarskim, Prirodno-matematičkim, Veterinanrskim i Poljoprivrednim fakultetom u realizaciji projekata zaštite prirode, zaštite šuma, biodiverziteta, te zdravstvenog stanja divljači. Namjera je tu saradnju jačati i da ova ustanova postane još značanija naučna baza, naveo je.


- Rekordna sredstva su ove godine izdvojena za zaštićena prirodna područja i vidimo da su utrošena na pravi način i da polučuju rezultate. Imamo ustanovu jedinstvenog tipa u Federaciji i opredjeljenje Ministarstva, kao i moje, kao ministra, jeste da širimo obuhvat zaštićenih odručja na funkcionalan i adekvatan način. Pripremamo projekt čiji je cilj da zaštitimo pet područja na  Bjelašnici i to će biti prvi korak za širi obuhvat zaštite te planine - naglasio je ovom prilikom ministar Bošnjak, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook