VIDEO/ Na otoku Wightu u Engleskoj

Ovdje ratni zločinac Radovan Karadžić čeka smrt: Smješten u zatvor sa silovateljima i ubicama, a uvečer ne smije u WC

Hronika25.08.24, 19:51h

Ovdje ratni zločinac Radovan Karadžić čeka smrt: Smješten u zatvor sa silovateljima i ubicama, a uvečer ne smije u WC
Britanska ambasada u Sarajevu odbacila je u prošlosti navode javnih osoba u Srbiji i Republici Srpskoj da se osuđenik za genocid Radovan Karadžić nalazi u neprihvatljivim uvjetima u zatvoru u Velikoj Britaniji

 

 

Već se pisalo kako osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić (79) služi doživotnu zatvorsku kaznu u zatvoru Albany na otoku Wightu u Engleskoj, piše Slobodna Dalmacija.
 

Nedavno je tužio vladu Ujedinjenoga Kraljevstva zbog nečovječnog postupanja prema njemu.


Žali se jer mu nije dopušteno da u ćeliju unese prijenosno računalo, a zbog kršenja ljudskih prava traži od vlade da mu isplati 50.000 funti (58.000 eura). Također tvrdi da mu je zabranjeno komunicirati na srpskom jeziku.

 

Kćerka ratnog zločinca Sonja Karadžić-Jovičević nedavno je za bosanske medije ustvrdila da je zdravlje njezina oca narušeno, da je u lipnju u nekoliko navrata gubio svijest te da je pri padovima ozlijedio glavu, kuk, rebra i oba ramena. Također je tvrdila da mu se "ne pruža nikakva medicinska pomoć".


Prije tri godine Karadžić je iz Nizozemske prebačen u Britaniju na izdržavanje kazne. Kći Sonja ustvrdila je tada da su njezina oca poslali na jug Engleske samo kako bi se članovima porodice otežalo da ga posjećuju.
 

Britanski tabloid Daily Mail podsjeća na to da su u istom zatvoru kazne služili ozloglašeni gangsteri Ronald i Reginald Kray te serijski ubica Peter Sutcliffe, poznat pod nadimkom Jorkširski rasparač.


"Moj otac ne dobiva liječničku pomoć", izjavila je Srni u aprilu ove godine njegova kći Sonja te je istaknula da to smatra pokušajem ubistva.


"Radovan mi danima govori da ima bolove u trbuhu i zdjelici koji se pojačavaju. Lijekove koje je trebao dobiti nisu mu dali. Čekao je, pokušavao doći do liječnika. Nije mi dao da se obratim medijima", rekla je Jovičević, koja je slična zapomaganja ponovila i prije nekoliko dana.-

 

Ona je u aprilu istaknula da ju je otac Radovan nazvao i da je jedva govorio, ali uspio je reći da mu je trbuh ogroman od sinoć, da ima užasne bolove i da mu niko ne želi pomoći niti pozvati liječnika.
 

"I dalje se nada da će mu ipak neko pomoći. Onog trenutka kad je rekao da bez pomoći neće preživjeti ovaj vikend i da se samo molim Bogu, odlučila sam to podijeliti s javnošću. Nadam se, barem ovako, da će neko reagirati na ovakvo ponašanje, koje smatram pokušajem ubistva", kaže Sonja Karadžić-Jovičević.


Britanska ambasada u Sarajevu odbacila je u prošlosti navode javnih osoba u Srbiji i Republici Srpskoj da se osuđenik za genocid Radovan Karadžić nalazi u neprihvatljivim uvjetima u zatvoru u Velikoj Britaniji.
 

Lokalne novine Isle of Wight County Press navode da je taj zatvor odabran zbog straha od osvetničkih napada na Karadžića.


HMP Isle of Wight jako je čuvan zatvor na otoku Wight u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji kombinira dva otočna zatvora, Albany i Parkhurst.


Najgore ubice koji služe doživotne kazne više nemaju pravo vjenčati se iza rešetaka, oduzeta su im i druga prava. Većina će njih i umrijeti na tom otoku.
 

Taj je zatvor, smješten u Newportu, osnovan spajanjem triju odvojenih zatvora – HMP Parkhurst, HMP Albany i HMP Camp Hill.
 

Historija HMP Isle of Wight duboko je ukorijenjena u razvoju kaznenog sustava Ujedinjenog Kraljevstva. Parkhurst, prvobitno vojna bolnica, postao je zatvor 1863., poznat po smještanju mladih prijestupnika. Albany, izgrađen 1967., u početku je bio zatvor za obuku.
 

HMP Isle of Wight muški je zatvor kategorije B/C. U njemu su primarno smješteni seksualni prijestupnici, više od 98 posto zatvorenika osuđeno je za takve zločine. Kapacitet zatvora je otprilike 1100 zatvorenika, što ga čini jednim od većih objekata u Velikoj Britaniji.
 

– Posjete je moguće rezervirati prema posebnim protokolima koje je odredila uprava zatvora, uključujući rane rezervacije i pridržavanje smjernica. Zatvor može primiti oko 1100 zatvorenika. Vrijeme posjeta je obično u ponedjeljak, srijedu i petak od 14 do 16 sati – navodi se na stranici Prisonguide.co.uk.
 

U njemu se nalazi gotovo 1000 muškaraca koji su, s izuzetkom malog broja lokalnih otočana u pritvoru ili osuđenih zatvorenika, osuđeni za teške seksualne prijestupe. Procjenjuje se da je velika većina zatvorenika s visokim rizikom od ponovnog počinjenja prijestupa. U zatvoru se događaju i samoubistva.
 

"Institucija je izgubila smjer u svojoj temeljnoj misiji smanjenja ponavljanja kaznenih djela. Zatvorenici su imali vrlo malo vremena izvan ćelije, rutine su bile nepredvidive, a pristup poslu, obrazovanju i aktivnostima bio je isprekidan. Potpora za rehabilitaciju nije imala dovoljno resursa, a nedostajalo je usmjerenja i strogosti da se osigura da ono malo što se dogodilo bude učinkovito. Slično su nedostajale intervencije u vezi s prijestupnim ponašanjem i inicijative za preseljenje. Sve to u kombinaciji stvorilo je osjećaj nemara i frustracije među mnogima u zatvoru", navodi se u inspekcijskom nadzoru, uz primjedbu da u tom zatvoru nedostaje osoblja.
 

Navodi se i da je zatvor prenapučen i da svi zatvorenici nemaju pristup WC-u tokom noći.
 

"Tokom ovog posjeta ustanovili smo da je oko 160 zatvorenika nastavilo živjeti u pretrpanim ćelijama. Osim toga, većina zatvorenika na lokaciji Albany nastavila je živjeti u ćelijama bez WC-a ili umivaonika. Umjesto toga, oslanjali su se na noćnu sanitariju, elektronički sustav koji omogućava zatvorenicima da pojedinačno iziđu iz svojih ćelija kako bi koristili zajedničke prostorije tokom noći."
 

O smještanju Radovana Karadžića na taj otok pisao je i BBC:
 

"Njegova osuda za genocid odnosila se na njegovu odgovornost za ubistvo više od 7000 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine. To je bio najgori masakr u Europi nakon Drugog svjetskog rata.
 

Sudije Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju također su Karadžića smatrali odgovornim za opsadu Sarajeva, kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja koja je trajala više od tri godine i dovela do smrti oko 10.000 civila."
 

"Radovan Karadžić jedan je od rijetkih ljudi koji su proglašeni krivima za genocid… Trebali bismo se ponositi činjenicom da je, od potpore Ujedinjenog Kraljevstva da se osigura njegovo hapšenje do zatvorske ćelije s kojom se sada suočava, Britanija podupirala 30-godišnju potragu za pravdom za te gnusne zločine", rekao je u 2021. ministar vanjskih poslova Britanije Dominic Raab.
 

Raab je opisao Srebrenicu kao "najmračniji trenutak u europskoj historiji od holokausta".
 

Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je jedan od potpisnika sporazuma o izvršenju kazni s Ujedinjenim narodima za kazne koje su izrekli njezini sudovi u vezi s bivšom Jugoslavijom. Dužnosnici UN-a potvrdili su da su od Ujedinjenog Kraljevstva zatražili da Karadžić odsluži kaznu zatvora u Britaniji.
 

"Britanija je bila uključena u lov, suđenje i osudu Radovana Karadžića, te pristajanjem na to da odsluži kaznu u Britaniji preuzima odgovornost za izvršenje kazne koja mu je izrečena", piše BBC.
 

Britanska obavještajna služba odigrala je ulogu u njegovu uhićenju u Beogradu 2008., nakon 13 godina bijega. Britanski suci i odvjetnici bili su uključeni u suđenje protiv njega na sudu Ujedinjenih naroda, u čijem je osnivanju pomogla Velika Britanija.
 

Jedan od mladih odvjetnika koji je izradio pravnu proceduru za prebacivanje Karadžića u Veliku Britaniju bio je Dominic Raab, kasnije britanski ministar vanjskih poslova, koji je na kraju pristao na zahtjev UN-a da bivši čelnik bosanskih Srba odsluži svoju kaznu u britanskom zatvoru.
 

Ujedinjeno Kraljevstvo snosit će troškove Karadžićeva pritvora, ali bilo kakvu odluku o tome hoće li biti pušten prije smrti donijet će vlast UN-a u Haagu.đ


Karadžić neće biti prvi strani državljanin osuđen za ratne zločine koji se nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji.
 

Pet muškaraca koje su sudovi za bivšu Jugoslaviju osudili za ratne zločine u prošlosti su poslani u britanske zatvore visoke sigurnosti.
 

Među njima je i bivši general bosanskih Srba Radislav Krstić, kojeg su 2010. izbola trojica muslimanskih zatvorenika u zatvoru Wakefield u očitoj odmazdi za Srebrenicu. Krstić je 2014. prebačen u zatvor u Poljskoj.
 

Velika Britanija također je trebala biti "dom" bivšem predsjedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću dok mu se u Haagu sudilo za ratne zločine i genocid. No umro je 2006., prije nego što je sudski postupak okončan.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook