FOTO & VIDEO/ Dodijeljene i prve nagrade

Počeo 6. Avantura Film Festival: 'Djeda Mraz u Bosni' otvorio ovogodišnju filmsku avanturu na Uni

Kultura25.08.24, 11:33h

Počeo 6. Avantura Film Festival: 'Djeda Mraz u Bosni' otvorio ovogodišnju filmsku avanturu na Uni
Prije projekcije filma, dodijeljene su počasne nagrade festivala. Unsku sirenu iz oblasti očuvanje i zaštite rijeke Une dobila je Nurzekija-Kija Marjanović, a Unsku sirenu iz oblasti kulturne i kreativne industrije dobio je Josip Pejaković

 

 

U Bihaću je svečano otvoren 6. Avantura Film Festival. Festival je počeo projekcijom filma "Djeda mraz u Bosni", redatelja Emira Kapetanovića. Glavne uloge igraju Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović i Kristin Winters.

 

Tekst, foto i video: Adnan UČAMBARLIĆ

 

 

- Film je imao svoju premijeru na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, a zatim u Bugojnu, gdje je film i sniman, i reakcije publike su bile odlične. Upravo to pokazuje smisao produkcija koje nastaju ne samo u centru, nego u jednoj lokalnoj zajednici. I zaista mi je drago što ćemo večeras taj film pogledati ovdje u Bihaću. Pored "Djeda mraza u Bosni" na festivalu će se prikazati još dosta odličnih igranih filmova - kazao je Jasmin Duraković, producent filma.

 

aff-otvaranje-2

 

Prije projekcije filma, dodijeljene su počasne nagrade festivala. Unsku sirenu iz oblasti očuvanje i zaštite rijeke Une dobila je Nurzekija-Kija Marjanović, a Unsku sirenu iz oblasti kulturne i kreativne industrije dobio je Josip Pejaković.

 

aff-otvaranje-4

 

Na Avantura Film Festivalu će biti prikazano preko 40 filmova, od kratkog i dugometražnog, igranog i dokumentarnog, selfmade i turističkog.

 

Podsjetimo, zbog proglašenog Dana žalosti, filmovi se neće prikazivati u ponedjeljak, a festival u utorak seli u Cazin, gdje će se i proglasiti najbolja djela. Ove godine festival se trebao održavati od 23. do 28. augusta, međutim direkcija ga je morala skratiti za dva dana, budući da je i ove godine izostala podrška federalnog Ministarstva kulture.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook