VIDEO/ SVJETSKA PREMIJERA

Konačno ovacije za domaći film na SFF-u: Ovako je sinoć bilo nakon projekcije 'Djeda Mraza u Bosni'

Kultura22.08.24, 07:52h

Konačno ovacije za domaći film na SFF-u: Ovako je sinoć bilo nakon projekcije 'Djeda Mraza u Bosni'
Nakon festivalske premijere, slijedi dugo očekivana premijera u Bugojnu, već danas, u gradu u kome se snimao najveći dio filma i koji je najzaslužniji što je ova filmska priča uspješno dovedena do kraja

 

 

Dugometražni igrani film "Djeda Mraz u Bosni" svoju je svjetsku premijeru imao sinoć, u okviru zvaničnog programa Sarajevo Film Festivala, u prepunom Open Air Cinema Stari Grad. 


Publika je ovacijama i velikim aplauzom nagradila protogoniste ove filmske priče, a ako niste bili, donosimo detalj nakon projekcije... 

 

 

„Djeda Mraz u Bosni” je crna komedija koja priča priču o glumačkoj družini koja pokušava donijeti blagdansku radost u zemlji podijeljenoj (i religijski) nakon rata, igrajući za djecu predstavu o Djedu Mrazu. Djeca su presretna, ali odrasli nisu. Glumačka trupa se mora suočiti sa zabranama zbog etničkih i vjerskih predrasuda između katolika i muslimana, koji žive zajedno u Bosni i Hercegovini. Ovaj film se oslanja na istinitu priču, ali i na rasprave o zabrani Djeda Mraza u Bosni i Hercegovini.


Scenario potpisuje Vahid Duraković, režiju Emir Kapetanović, koji je ujedno i koscenarista filma.

 

djeda-mraz-sff-premijera-2


U filmu igraju: Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović, Kristin Winters, Goran Kostić, Alek Kapetanović-Marjanović, Marija Omaljev, Saša Oručević, Miro Barnjak, Armin Omerović, Slaven Knežević, Vanesa Glođo, Rijad Gvozden i drugi. 


Direktor fotografije je Mikša Anđelić, scenograf i kostimograf Monika Močević, set dizajner Hari Ejubović, majstor tona Predrag Đorda, montažer Saša Peševski, autor muzike Adis Sirbubalo/grupa Zoster, a majstor zvuka Samir Fočo. Direktor produkcije filma je Almir Šahinović.


Film je rađen u produkciji DEPO produkcije iz Sarajeva, a koproducenti iz BiH su RTV Federacije BiH i Udruženje CKA Charlama, te Eurofilm (Hrvatska) i Emote Production (Srbija). Producenti filma su Jasmin Duraković i Angelina Albijanić-Duraković, dok su koproducenti Slaven Knezović i Bogdan Petković

 

 

Nakon festivalske premijere, slijedi dugo očekivana premijera u Bugojnu, već danas, u gradu u kome se snimao najveći dio filma i koji je najzaslužniji što je ova filmska priča uspješno dovedena do kraja.


Kako kaže i sam reditelj Emir Kapetanović: "Ekipa u filmu je gurala kombi, a građani Bugojna su gurali cijeli projekat kako bismo ga uspješno završili."


Poslije premijere u Bugojnu, gdje će se film prikazivati i narednih nekoliko dana, premijerno će biti prikazan i na ovogodišnjem, 6. Avantura film festivalu u Bihaću, a potom nastavlja svoj festivalski život.


Kino distribucija filma priprema se za kraj godine, kada će ova (ne)tipična bosanska filmska priča stići do gledatelja širom Bosne i Hercegovine.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook