FOTO/ Šesta noć 30. SFF-a

Pogledajte kako je večeras bilo ispred Narodnog pozorišta: Ekipa filma 'Djeda Mraz u Bosni' prošetala crvenim tepihom

Kultura21.08.24, 19:41h

„Djeda Mraz u Bosni” je crna komedija koja priča priču o glumačkoj družini koja pokušava donijeti blagdansku radost u zemlji podijeljenoj (i religijski) nakon rata, igrajući za djecu predstavu o Djedu Mrazu. Djeca su presretna, ali odrasli nisu

 

 

Na crvenom tepihu jubilarnog, 30. Sarajevo Film Festivala danas se predstavila i ekipa dugometražnog igranog filma „Djeda Mraz u Bosni”, koji svoju svjetsku premijeru ima večeras u okviru zvaničnog programa SFF-a „Open Air”.

 

Crvenim tepihom prošetali su scenarista Vahid Duraković, reditelj i koscenarista Emir Kapetanović, producenti Jasmin Duraković i Angelina Albijanić-Duraković, glumci Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Mirza TanovićKristin Winters, Goran Kostić, Alek Kapetanović-Marjanović, Miro Barnjak, Armin Omerović, Vanesa Glođo, Rijad Gvozden, autori muzike Adis Sirbubalo, Mario Knezović i grupa Zoster, scenograf i kostimograf Monika Močević, montažer Saša Peševski, koproducenti iz Srbije Bogdan Petković i Natalija Rudić...


„Djeda Mraz u Bosni” je crna komedija koja priča priču o glumačkoj družini koja pokušava donijeti blagdansku radost u zemlji podijeljenoj (i religijski) nakon rata, igrajući za djecu predstavu o Djedu Mrazu. Djeca su presretna, ali odrasli nisu. Glumačka trupa se mora suočiti sa zabranama zbog etničkih i vjerskih predrasuda između katolika i muslimana, koji žive zajedno u Bosni i Hercegovini. Ovaj film se oslanja na istinitu priču, ali i na rasprave o zabrani Djeda Mraza u Bosni i Hercegovini.

 

poster-djeda-mraz-u-bosni-bhs-web


Produkciju filma vodio je DEPO iz Sarajeva, a koproducenti iz BiH su RTV Federacije BiH i Udruženje CKA Charlama. Koproducenti filma su i Eurofilm (Hrvatska) i Emote Production (Srbija).


Film je podržan od strane Fondacije za kinematografiju, Hrvatskog audio-vizualnog centra, Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlade Srednjobosanskog kantona, općine Bugojno, JU Kulturno-sportskog centra Bugojno, Šumskoprivrednog društva "Srednjobosanske šume", kao i drugih javnih i privrednih društava iz Bugojna.


Pogledajte trailer!

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook