VIDEO/ Protesti protiv izgradnje mini-hidrocentrale

Darko Rundek predvodi odbranu rijeke Une, poručio: 'Ja, Una, jesam tvoj sin!'

Hronika06.08.24, 15:24h

Darko Rundek predvodi odbranu rijeke Une, poručio: 'Ja, Una, jesam tvoj sin!'
Rundek je adaptirao i kultnu antifašističku pjesmu "Aj, Karmela" u svojevrsnu himnu protesta te demonstranti sada pjevaju "Mi smo protiv ulagača i njihovih pomagača, aj, aj Una!"

 

 

Na izvoru rijeke Une održan je još jedan protest protiv izgradnje mini-hidrocentrale, a demostranti graditelju male hidro-centrale na izvoru rijeke poručuju: "dalje nećeš proći".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MojSrb (@mojsrb)

 

Kolonu predvodi legendarni muzičar Darko Rundek, koji je postao jednim od simbola i vođa protesta za spas Une. Zaštitnici jedne od naljepših rijeka na Balkanu poručili su jasne poruke "nema više devastacije Une", "ne damo ni kapi", a od Rundeka su dobili i adekvatnu himnu.

 

 

Rundek je, zapravo, adaptirao kultnu antifašističku pjesmu "Aj, Karmela" te demonstranti sada pjevaju "Mi smo protiv ulagača i njihovih pomagača, aj, aj Una!"

 

Protest je okupio 50-ak demonstranata, a Rundek je, tokom vikenda, održao i mini koncert u znak podrške. Glavni hit je bila pjesma Haustora "Šejn", sa stihovima: "život na granici je opasan i tvrd… izađi i bori se".

 

Rundek je ostao na protestima i nakon koncerta, a pjesma "Aj, aj, Una" postala je instantni hit.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MojSrb (@mojsrb)

 

Podsjetimo, izvor Une je zaštićen kao hidrološki spomenik prirode još 1968. godine, a danas i u okviru mreže Natura 2000. Veći dio toka, u Bosni i Hercegovini, je proglašen nacionalnim parkom, što dodatno naglašava važnost zaštite ovog područja.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook