VIDEO/ SVJETSKA PREMIJERA NA SFF-u

Novi bh. film stiže pred publiku: Pogledajte trailer za domaću komediju 'Djeda Mraz u Bosni'

Kultura05.08.24, 12:48h

Novi bh. film stiže pred publiku: Pogledajte trailer za domaću komediju 'Djeda Mraz u Bosni'
„Djeda Mraz u Bosni” je crna komedija koja priča priču o glumačkoj družini koja pokušava donijeti blagdansku radost u zemlji podijeljenoj (i religijski) nakon rata, igrajući za djecu predstavu o Djedu Mrazu. Glavne uloge igraju Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović i Kristin Winters. Producent filma je DEPO Production

 

Dugometražni igrani film „Djeda Mraz u Bosni” reditelja Emira Kapetanovića svoju svjetsku premijeru imat će 21. augusta u okviru zvaničnog programa Sarajevo Film Festivala „Open Air”. Scenario potpisuje Vahid Duraković, dok je Kapetanović i koscenarista filma. Producentska kuća DEPO objavljuje ekskluzivno trailer ovog novog filma bh. kinematografije.

 


„Djeda Mraz u Bosni” je crna komedija koja priča priču o glumačkoj družini koja pokušava donijeti blagdansku radost u zemlji podijeljenoj (i religijski) nakon rata, igrajući za djecu predstavu o Djedu Mrazu. Djeca su presretna, ali odrasli nisu. Glumačka trupa se mora suočiti sa zabranama zbog etničkih i vjerskih predrasuda između katolika i muslimana, koji žive zajedno u Bosni i Hercegovini. Ovaj film se oslanja na istinitu priču, ali i na rasprave o zabrani Djeda Mraza u Bosni i Hercegovini.


U filmu igraju: Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović, Kristin Winters, Goran Kostić, Alek Kapetanović-Marjanović, Marija Omaljev, Saša Oručević, Miro Barnjak, Armin Omerović, Slaven Knežević, Vanesa Glođo, Rijad Gvozden i drugi. Direktor fotografije je Mikša Anđelić, scenograf i kostimograf Monika Močević, set dizajner Hari Ejubović, majstor tona Predrag Đorda, montažer Saša Peševski, autor muzike Adis Sirbubalo/grupa Zoster, a majstor zvuka Samir Fočo. Direktor produkcije filma bio je Almir Šahinović.

 

poster-djeda-mraz-u-bosni-bhs-web


Produkciju filma vodio je DEPO iz Sarajeva, a koproducenti iz BiH su RTV Federacije BiH i Udruženje CKA Charlama. Koproducenti filma su i Eurofilm (Hrvatska) i Emote Production (Srbija). Producenti filma su Jasmin Duraković i Angelina Albijanić-Duraković, dok su koproducenti Slaven Knežević i Bogdan Petković.


Film je podržan od strane Fondacije za kinematografiju, Hrvatskog audio-vizualnog centra, Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Vlade Srednjobosanskog kantona, općine Bugojno, JU Kulturno-sportskog centra Bugojno, Šumskoprivrednog društva "Srednjobosanske šume", kao i drugih javnih i privrednih društava iz Bugojna.


Pogledajte trailer!

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook