Pali veliki narkobosovi

Uhapšeni kralj droge Zambada i sin 'El Chapa'

Hronika26.07.24, 14:29h

Uhapšeni kralj droge Zambada i sin 'El Chapa'
Zambadu je u Sjedinjene Države namamio Guzman Lopez, prema trojici sadašnjih i bivših američkih zvaničnika upoznatih s operacijom koji su tražili anonimnost kako bi iskreno govorili o događajima

 

 

Meksički kralj droge Ismael "El Mayo" Zambada i sin njegovog bivšeg partnera, Joaquina "El Chapa" Guzmana, uhapšeni su u četvrtak u El Pasu u Teksasu u velikom udaru američkih vlasti koji bi također mogao preoblikovati meksički kriminalni krajolik.
 

Zambada je jedan od najuspješnijih trgovaca u povijesti Meksika i suosnivač je kartela Sinaloa s El Chapom, koji je izručen Sjedinjenim Državama 2017. i služi doživotnu kaznu u zatvoru s maksimalnim nadzorom.
 

I Zambada i Joaquin Guzman Lopez, sin El Chapa, suočeni su s višestrukim optužbama u SAD-u za prenošenje ogromnih količina droge na američke ulice, uključujući fentanil, koji je postao vodeći uzrok smrti Amerikanaca u dobi od 18 do 45 godina.
 

Zambada, za kojeg se vjeruje da je u 70-im godinama, i Guzman Lopez, koji je u 30-im, privedeni su nakon što su sletjeli privatnim avionom u oblasti El Pasa.
 

Zambadu je u Sjedinjene Države namamio Guzman Lopez, prema trojici sadašnjih i bivših američkih zvaničnika upoznatih s operacijom koji su tražili anonimnost kako bi iskreno govorili o događajima.
 

Američke vlasti postavile su narkobosove kao ključne mete, često sklapajući s njima sporazume o priznanju krivice u zamjenu za informacije koje dovode do hvatanja drugih visokorangiranih figura kartela.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook