Velika čast

Vjetrenica uvrštena na UNESCO listu kulturne i prirodne baštine

Kultura26.07.24, 13:45h

Vjetrenica uvrštena na UNESCO listu kulturne i prirodne baštine
Sami proces nominacije i evaluacije bio je dug, a Baković se zahvalio svima koji su pripomogli da se Vjetrenica danas uvrsti na ovaj najznačajniji svjetski popis

 

 

Bosni i Hercegovini i špilji Vjetrenici iskazana je velika čast u petak kada je na godišnjem zasjedanju UNESCO-vog odbora za svjetsku baštinu u indijskom New Delhiju ovaj biser bh. turizma uvršten na Popis svjetske baštine.

 

U razgovoru za Fenu ravnatelj Javne ustanove "Vjetrenica" Davor Baković izjavio kako su neizmjerno sretni i ponosni na ovo veliko priznanje, na kojemu se radilo dugi niz godina.
 

- Zaista smo sretni i ponosni što je UNESCO prepoznao vrijednosti koje zaštićeno područje Vjetrenica ima. Sretni smo što je prepoznat i značaj bioraznolikosti koju Vjetrenica posjeduje, gotovo 230 vrsta organizama u cjelini i to je jedna univerzalna vrijednost. Ovaj čin nas dodatno potiče kako bismo nastavili graditi budućnost u pogledu održivog razvoja, edukacije, razvijanju svijesti javnosti i općenito kulturno-povijesne te prirodne baštine – naglasio je Baković.
 

Otkrio je i što današnji čin znači za Vjetrenicu.
 

- Mi ćemo i dalje raditi u skladu s prihvatnim kapacitetom okoliša, u skladu s održivim razvojem i svim normama, propisima i standardima koje UNESCO ima, od edukativnih, kulturoloških, ali i po svim drugim mogućim kriterijima i kategorijama – poručio je ravnatelj JU "Vjetrenica".
 

Sami proces nominacije i evaluacije bio je dug, a Baković se zahvalio svima koji su pripomogli da se Vjetrenica danas uvrsti na ovaj najznačajniji svjetski popis.
 

- Mi se apsolutno moramo zahvaliti svima, to je bio veoma dugotrajan proces, od pripreme svih aktivnosti do današnje pozitivne odluke. Hvala svima od lokalne zajednice, tj. Općine Ravno, preko Hercegovačko-neretvanske županije, Federacije BiH do same države, hvala i svim relevantnim ministarstvima, dionicima i institucijama koji su pripomogli da nam se ukaže ovakva čast – zaključio je Baković.
 

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode od 1950. godine. Ime je dobila po snažnom strujanju zraka na samom ulazu, a krase je sedam kilometara dugi kanali, 135 jezeraca i stalna temperatura od 11 stupnjeva kroz čitavu godinu. Poznata je čak od 77. godine u kada je u svom djelu "Povijest prirode" (Historia naturalis) spominje Plinije Stariji, a od danas se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook