Roditelji shvatili opasnost

Nakon proglašenja epidemije morbila u ZDK-u drastično povećan broj vakcinacije djece

Hronika26.07.24, 12:58h

Nakon proglašenja epidemije morbila u ZDK-u drastično povećan broj vakcinacije djece
Ona dodaje kako je procenat vakcinisane djece još uvijek nizak te u tom kantonu iznosi tek 37,5 posto, ali se nada da će se nastaviti proces vakcinacije u obimu koji je zabilježen tokom ove sedmice

 

 

Prošlosedmično službeno proglašenje epidemije morbila u Zeničko-dobojskom kantonu pozitivno je utjecalo na svijest roditelja, koji su u većem broju počeli dovoditi svoju djecu na vakcinaciju - potvrdila je u izjavi za Fenu ministrica zdravstva ZDK-a Aida Salčinović.
 

Ona napominje kako su epidemiju morbila, nakon što su početkom jula dobili službenu saglasnost Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine, proglasili u prošli petak, kada je brojka zaraženih od početka godine iznosila 1.219.
 

- Zaključno s jučerašnjim danom, broj zaraženih narastao je na 1.306 slučajeva, od čega je najviše zaraženih u Zenici - 545. Kakanj ima 466, a Visoko 192 zaraženih, dok je u drugim općinama ta brojka znatno manja. Pozitivno i nadamo se da će se takav trend nastaviti, što smo u periodu od 22. do 25. jula imali 194 novovakcinisane djece. U prvih šest mjeseci imali smo samo 86 novovakcinisane djece pa je brojka od novih 194, u samo tri-četiri dana, ohrabrujuća. To pokazuje da su roditelji shvatili ozbiljnost situacije te uvidjeli potrebu da vakcinišu svoju djecu - smatra ministrica Salčinović.
 

Ona dodaje kako je procenat vakcinisane djece još uvijek nizak te u tom kantonu iznosi tek 37,5 posto, ali se nada da će se nastaviti proces vakcinacije u obimu koji je zabilježen tokom ove sedmice. To bi doprinijelo da do početka nove školske godine u tom kantonu, 1. septembra, bude možda i potpuno suzbijena epidemija morbila.
 

-Za sada imamo samo jedan evidentiran smrtni slučaj od morbila, koji se desio 19. juna, kada je preminuo dječak iz Zenice. Dječak je umro od komplikacija usljed pneumonije, koju je prouzrokovala zaraza morbilama - kazala je Salčinović.
 

Početkom marta, dodaje ona, zabilježen je slučaj smrti od velikog kašlja (pertusis) djeteta iz Zavidovića, ali je to dijete koje nije imalo ni godinu dana, preminulo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu te se vodilo u evidenciji smrtnih slučajeva u Kantonu Sarajevo.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook