Upozorenje roditeljima

Pripazite na svoju djecu: ISIL masovno preko interneta regrutuje maloljetnike i to im ide od ruke...

Hronika26.07.24, 08:55h

Pripazite na svoju djecu: ISIL masovno preko interneta regrutuje maloljetnike i to im ide od ruke...
Grupa je izgradila nevjerovatnu prisutnost u Turskoj u posljednje tri godine, prema sudskim dokumentima i analitičarima. Prema turskoj obavještajnoj agenciji MIT, samo u 2023. godini uhapšeno je 426 osumnjičenih za ISIS-K u 122 operacije

 

 

Gotovo dvije trećine hapšenja povezanih s islamisitčkom militantnom skupinom ISIS u Europi u posljednjih devet mjeseci bili su tinejdžeri, doznaje CNN.

 

Zabrinutost među europskim sigurnosnim dužnosnicima raste uoči početka Olimpijskih igara u Parizu zbog rastuće moći Islamske države na Zapadu i njezina podružnica ISIS-K.

 

Akademska studija o 27 napada povezanih s ISIS-om ili prekinutih napada od oktobra otkrila je da je od 58 osumnjičenih 38 bilo u dobi između 13 i 19 godina. Najnoviji podaci Europola pokazuju da se "broj napada i planiranih napada više nego učetverostručio" od 2022. godine.


Očigledni porast u regrutiranju mladih radikala za izvođenje terorističkih djela dolazi u trenutku kada europski sigurnosni dužnosnici izražavaju zabrinutost zbog mogućeg ponovnog izbijanja organiziranih terorističkih napada. Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu, koje počinju danas, posebno je prijetio ISIS-K, Islamska država u Khorasanu, aktivna podružnica ISIS-a koja potiče iz središnje Azije.

 

Grupa je izgradila nevjerovatnu prisutnost u Turskoj u posljednje tri godine, prema sudskim dokumentima i analitičarima. Prema turskoj obavještajnoj agenciji MIT, samo u 2023. godini uhapšeno je 426 osumnjičenih za ISIS-K u 122 operacije.

 

- Grupe poput ISIS-K posebno ciljaju mlade tinejdžere - rekao je Peter Neumann sa sigurnosnih studija u Londonu. “Možda nisu baš korisni. Možda će se predomisliti, ali oni su najmanje sumnjičavi. Ko bi 13-godišnjaka smatrao teroristom? Jedan je dovoljan", objašnjava Neumann.


Neumann je dodao da su tinejdžeri regrutirani putem platformi društvenih medija kao što je TikTok, odvučeni kroz algoritme gdje ih džihadistički regruteri mogu pridobiti.


- ISIS-K je sada daleko najambiciozniji i najagresivniji dio ISIS-a - rekao je, dodajući da to znači da grupa može planirati veće, složenije napade s više terorista.

 

Glasnogovornik TikToka rekao je za CNN: "Čvrsto stojimo protiv nasilnog ekstremizma i uklanjamo 98% sadržaja za koji se utvrdi da krši naša pravila o promicanju terorizma prije nego što nam se prijavi."


Od 27 zavjera ili planiranih napada koje je ispitao Neumann, dva su upadljivo uključivala tinejdžere koji su ciljali na Olimpijske igre ovog ljeta.

 

Krajem svibnja, francuski tužitelji optužili su 18-godišnjaka čečenskog podrijetla za "terorističko zločinačko udruživanje", odnosno ciljanje gledatelja u gradu Saint-Étienneu tijekom Olimpijskih igara, prema izjavi Lise Jaulin, glasnogovornice tužitelja za borbu protiv terorizma.

 

Otprilike dvije sedmice ranije, dva muškarca, u dobi od 15 i 18 godina, uhapšena su u sjeveroistočnoj i južnoj Francuskoj zbog planiranja terorističkog napada. U aprilu je, dodaje se, 16-godišnjak iz departmana Haute-Savoie u jugoistočnoj Francuskoj uhapšen jer je navodno istraživao kako napraviti pojas s eksplozivom i umrijeti kao mučenik ISIS-a, vjerovatno ciljajući na Olimpijske igre, navodi se u saopćenju.

 

Zbog svega navedenog nivo sigurnosne pripravnosti u Parizu je na najvišim mogućim nivoima. 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook