Konačno riješeni imovinsko-pravni odnosi

Od stadiona Grbavica do raskrsnice za Vraca: Nakon sedam godina nastavlja se izgradnja Južne longitudinale

Hronika25.07.24, 14:09h

Od stadiona Grbavica do raskrsnice za Vraca: Nakon sedam godina nastavlja se izgradnja Južne longitudinale
U skladu sa postignutim rješenjem, Ministarstvo saobraćaja KS - Direkcija za puteve izvršilo je svoju obavezu uplate naknade za eksproprisano zemljište

 

 


Prva dionica Južne longitudinale od ulica Zagrebačka do skretanja za ulicu Derviša Numića, te od ulice Bulevar Ivice Osima do kružnog toka na raskrsnici ulica Azize Šaćirbegović – Put Mladih Muslimana do granice sa Općinom Novi Grad Sarajevo izgrađena je 2017. godine.

 
Više od sedam godina bio je obustavljen nastavak izgradnje ove saobraćajnice na području općine Novo Sarajevo zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa u vezi sporne nekretnine na dijelu Južne longitudinale između stadiona Grbavica i spoja ulica Hamdije Ćemerlića - Bulevar Ivice Osima (bivša Zvornička), a zbog čega je Općina Novo Sarajevo sve ove godine vodila sudski postupak.
 

Zahvaljujući velikim naporima Općine Novo Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo riješen je i ovaj dugogodišnji problem imovinsko-pravnih odnosa. U skladu sa postignutim rješenjem, Ministarstvo saobraćaja KS - Direkcija za puteve izvršilo je svoju obavezu uplate naknade za eksproprisano zemljište. Općina Novo Sarajevo je nakon toga  pristupila izdavanju građevinske dozvole i za ovaj dio dionice. 


Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović zvanično je predao građevinsku dozvolu uz popratnu dokumentaciju ministru saobraćaja Kantona Sarajevo Adnanu Šteti, direktoru Direkcije za puteve KS i direktorici Zavoda za izgradnju KS Belmi Barlov.  


Građevinska dozvola je značajan korak za sve što slijedi u narednom periodu kada je riječ o ovoj saobraćajnici. U narednom periodu Investitor, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo – Direkcija za puteve raspisat će javne nabavke za izbor izvođača radova, a nakon što se završi ta procedura, može se govoriti o početku radova. 


Ono što već sada znamo je da će se pored saobraćajnice, ogroman broj instalacija morati izmjestiti što ce dodatno uticati na složenost projekta. 


Pored navedenog, u septembru prošle godine Općina Novo Sarajevo je za jedan dio ove dionice izdala građevinsku dozvolu za izgradnju kružnog toka, servisne k-k saobraćajnice i rekonstrukciju infrastrukturne mreže u dijelu Južne longitudinale na potezu od ulice Hamdije Čemerlića, Bulevar Ivice Osima i Zagrebačka. Izgradnjom kružnog toka na ovoj dionici uveliko će se rasteretiti saobraćaj koji pokriva ovaj dio grada, stoji u današnjem saopštenju za medije Općine Novo Sarajevo.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook