traganje za pravdom

Put ka pomirenju i suočavanje s prošlošću: Objavljen novi broj regionalnog magazina 'Balkan Perspectives'

Mediji23.07.24, 22:02h

Put ka pomirenju i suočavanje s prošlošću: Objavljen novi broj regionalnog magazina 'Balkan Perspectives'
Novo izdanje časopisa "Balkan.Perspectives" istražuje široku i raznovrsnu oblast: pomirenje kroz komemoraciju prošlih događaja koji su ostavili trajan pečat na društva zemalja Zapadnog Balkana

 

 

ForumZFD iz četiri zemlje regiona objavljuje izlazak najnovijeg izdanja regionalnog magazina "Balkan Perspectives". Novo izdanje donosi tekstove renomiranih autora i autorica na teme suočavanja sa prošlošću i tranzicijske pravde iz cijelog regiona.


Magazin je dostupan na bosanskom, hrvatskom, srpskom, makedonskom, albanskom i engleskom jeziku, omogućujući širokoj publici pristup važnim temama i diskusijama. 

 

Osam autora i autorica iz četiri zemlje dalo je svoj doprinos ovom izdanju, a u sklopu magazina dostupni su i podcasti sa relevantnim sagovornicima na temu tranzicijske pravde.


Na izradi magazina radile su kancelarije u Sarajevu, Beogradu, Prištini i Skoplju. 

 

balkan-perspektive

 

Ovo izdanje časopisa "Balkan.Perspectives" istražuje široku i raznovrsnu oblast: pomirenje kroz komemoraciju prošlih događaja koji su ostavili trajan pečat na društva zemalja Zapadnog Balkana.

 

Suočavanje s nasleđem rata i sukoba pokazalo se kao teška tema za produktivnu diskusiju i potragu za istinom. Balkanski ratovi devedesetih godina ostavili su duboke rane, s ratnim zločinima i etničkim čišćenjem koji obeležavaju kolektivno sećanje regiona. Adresiranje ovih istorijskih nepravdi ključno je za put ka pomirenju. Napori poput Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) odigrali su ključnu ulogu u traženju pravde.

 

Ipak, ovi napori često nailaze na otpor nacionalističkih frakcija i stanovništva koje nerado preispituje bolna sećanja. Lokalne inicijative usmerene na podsticanje dijaloga i razumevanja među različitim etničkim grupama pokazale su obećavajuće rezultate. Grassroots pokreti i nevladine organizacije rade neumorno na premošćivanju podela, ali postoji nedostatak političke volje.


Novi broj magazina "Balkan Perspectives" na BHS jeziku možete pogledati ovdje, a izdanje na engleskom jeziku na ovom linku.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook