FOTO & VIDEO/ Prvi i drugi pjevač Iron Maidena

Počasni građanin Sarajeva u našem susjedstvu: Prvi susret heavy metal legendi Brucea Dickinsona i Paula Di'Anna

Kultura16.07.24, 12:00h

Počasni građanin Sarajeva u našem susjedstvu: Prvi susret heavy metal legendi  Brucea Dickinsona i Paula Di'Anna
Počasni građanin Sarajeva, Bruce Dickinson, je u Zagrebu održao koncertnu promociju svog novog solo albuma The Mandrake Project, a iste večeri je Paul Di'Anno proslavio rođendan koncertom svog benda Paul Di'Anno's Warhorse. Na bini im se pridružio i Chris Dale, nekadašnji basista benda Skunkworks, sa kojim je Dickinson nastupio u ratnom Sarajevu

 

 

Legendarni pjevač svjetske heavy metal atrakcije Iron Maiden, Bruce Dickinson, konačno je upoznao Paula Di'Anna, pjevača čije mjesto je zauzeo u bendu davne 1981. godine.

 

 

Bruce je u Hali Zagreb održao koncertnu promociju svog novog solo albuma "The Mandrake Project", a Di'Anno živi u Zagrebu posljednje dvije godine, gdje se oporavlja od operacije koljena. Stjepan Juras, fan Iron Maidena, autor brojnih knjiga te osoba koja brine o Di'Annu, fotografisao je historijski susret dvije heavy metal legende.

 

 

- Prvi put kada sam vidio Iron Maiden bio je u Music Machineu u Camdenu. Samson (Bruceov tadašnji bend) je predvodio koncert, budući da ga je naš menadžment i fininansirao. To je postalo upadno kada je Maiden nastupio, budući da je sala bila krcata. Čuo sam glasine kako su dobri i pomislio kako bi bilo dobro da ih vidim. Kada su izašli, pomislio sam "nisam nikada vidio Deep Purple, ali bih se sigurno ovako osjećao da sam ih vidio u punoj snazi, dok podižu oluju". Di'Anno je bio OK, ali nije imao dovoljno fleksibilnosti u glasu. Mislio sam da je njegov glas tu došao do svok maksimuma. Primjetio sam da je ostatak benda bio više nego sposoban za više. Sjećam se da sam mislio "dragi bože, volio bih predstavljati taj bend". Čim su oni završili sa svirkom, svi su izašli iz sale, a mi smo nastupili pred, možda, troje ljudi - ispričao je Bruce u nedavnom intervjuu za Record Collector magazine.

 

Di'Anno je sa Maidenom snimio prva dva albuma "Iron Maiden" i "Killers", nakon čega ga je zamijenio Dickinson. 

 

- Da, priznao sam da je Bruce bolji pjevač za Maiden nego ja. I dalje to mislim, ali isključivo za albume nastale nakon mene" - izjavio Di'Anno u davnom intervjuu za Classic Rock Revisited.

 

chris-dale-jasmin-bkc

 

Iste večeri, Nakon Bruceovog koncerta, Di'Anno je proslavio svoj rođendan besplatnim koncertom svog benda Paul Di'Anno's Warhorse u zagrebačkom Bikers Beer Factory. Na bini im se pridružio i Chris Dale, nekadašnji basista Bruceovog benda Skunkworks, s kojim je i nastupio u ratnom Sarajevu 1994. godine (o čemu detaljno govori dokumentarni film "Scream for me Sarajevo", za čiji nastanak je Dale bio jedan od ključnih faktora). U Zagreb je došao iz Sarajeva, gdje je sa sinom posjetio Bosanski kulturni centar KS - 30 godina nakon legendarnog koncerta. Dale je sa Warhorseom odsvirao "Running Free", Di'Annovu autorsku pjesmu sa prvog albuma Iron Maidena...

 

dale-dianno-bikers

 

Podsjetimo, 2018 godine je Bruceu Dickinsonu Gradsko vijeće Grada Sarajeva dodijelilo titulu počasnog građanina.

.

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook