Ne ide im po planu

Zašto niko ne želi Apple-ov novi uređaj koji je trebao biti najveći hit poslije iPhone-a

Tehno15.07.24, 17:33h

Zašto niko ne želi Apple-ov novi uređaj koji je trebao biti najveći hit poslije iPhone-a
Iako će novi model biti manje napredan u odnosu na Vision Pro, Apple se nada da će niža cijena privući širu publiku

 

 

Tim Cook i tim iz Apple-a su više puta tijekom proteklih godina istakli potencijal proširene stvarnosti, što je najavilo dolazak njihovog novog proizvoda. Apple Vision Pro, nakon što je predstavljen, dočekan je s pohvalama zbog svojih mogućnosti za virtualnu i proširenu stvarnost, ali interes za njim je opao nakon početnog entuzijazma. Iako Apple nije očekivao rekordne prodajne rezultate zbog visoke cijene od 3500 dolara, situacija se nije pokazala zadovoljavajućom ni u smislu prodaje ni u smislu korištenja među kupcima.

 

Prema analizama IDC-a, očekuje se da će prodaja Visiona Pro ove godine biti ispod pola miliona komada, a u nekim kvartalima prodaja nije prešla ni 100 hiljada uređaja, što ukazuje na značajan pad interesovanja. S obzirom na ove trendove, Apple je promijenio strategiju i odustao od planova za razvoj novog premium modela AR/VR uređaja visoke cijene. Umjesto toga, fokusiraju se na razvoj novih naočala za virtualnu i proširenu stvarnost koje će biti pristupačnije, procijenjene oko 1500 dolara.

 

Iako će novi model biti manje napredan u odnosu na Vision Pro, Apple se nada da će niža cijena privući širu publiku. Cilj je da se u budućnosti širi sadržaj za ove uređaje na međunarodna tržišta, što bi moglo doprinijeti povećanju interesovanja i prodaje. Sve u svemu, iako su virtualna i proširena stvarnost budućnost prema mišljenju Applea i drugih kompanija, put do masovne prihvaćenosti te tehnologije još uvijek je pred njima, uz očekivanje snažne konkurencije i daljeg tehnološkog napretka, piše Tech Radar.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook