VIDEO/ Uložio 38 miliona dolara vlastitog novca

100 miliona dolara vrijedan film Kevina Costnera povučen iz kina: Glumcu prijeti bankrot

Kultura11.07.24, 17:47h

100 miliona dolara vrijedan film Kevina Costnera povučen iz kina: Glumcu prijeti bankrot
Prvi film zaradio je samo 11 miliona dolara na američkim blagajnama tokom prvog vikenda prikazivanja te oko 23,3 miliona dolara širom svijeta, što je dovelo u pitanje budućnost čitavog projekta.

 

 

Nadolazeći film iz preskupe Horizon franšize Kevina Costnera povučen je iz kina mjesec dana prije premijere. Costner je godinama pripremao svoj 100 miliona dolara vrijedan western Horizon: An American Saga, a premijera prvog dijela bila je 28. juna. 

 

Nažalost, film je zaradio samo 11 miliona dolara na američkim blagajnama tokom prvog vikenda prikazivanja te oko 23,3 miliona dolara širom svijeta, što je dovelo u pitanje budućnost čitavog projekta. Premijera drugog dijela u kinima planirana je za 16 avgust, ali su producenti odlučili odustati od nje te film prikazati na streaming servisima.

 

- Territory Pictures i New Line Cinema su odlučili da ne objave Horizon: Chapter 2 16. avgusta kako bi publici pružili veću priliku da otkrije prvi dio Horizona u narednom periodu na streaming platformama. Zahvaljujemo našim partnerima na njihovoj kontinuiranoj podršci dok gledaoci filmova širom SAD otkrivaju film u kinima - saopćili su iz New Linea.

 

- Reakcija publike na Horizon i entuzijazam što se naša priča nastavlja u drugom dijelu su bili nevjerovatni. Kevin je snimio ovaj film za ljude koji vole filmove i koji su željeli krenuti na putovanje. Podrška koju smo dobili od ljubitelja filma dok doživljavaju prvo poglavlje ove sage, samo nam učvršćuje vjeru u njih i filmove koje smo snimili, i zahvaljujemo im što su nam se pridružili na ovom putovanju - naveli su iz Territory Pictures.

 

Matična kompanija New Linea, Warner Brothers, počela je obavještavati kina o promjeni, budući da su mnogi već unaprijed nudili karte za premijeru.

 

Podsjetimo, prvi dio franšize premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Kanu ranije ove godine, uz 10-minutne ovacije. Costner napisao, režirao i glumio u epu koji se fokusira na porodicu tokom širenja američkog Zapada. Početnu priču napisao je 1988. godine, a zatim je odlučio da produkciju pretvori u sagu od četiri dijela – počeo je da snima treće poglavlje prije nego se pojavio u Kanu. U projekat je uložio oko 38 miliona dolara vlastitog novca.

 

Na pitanje da li se boji da je preuzeo finansijski rizik ovim ostvarenjem, odgovorio je:

 

- Imam strah kao i svi drugi. Ne želim biti ponižen.

 

 

(DEPO PORTAL/au)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook