Hiljade ljudi pješačilo tri dana

Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Tišinu prekidaju bolni jecaji, u koloni i djeca ubijenih Srebreničana

Hronika10.07.24, 20:10h

Učesnici Marša mira stigli u Potočare: Tišinu prekidaju bolni jecaji, u koloni i djeca ubijenih Srebreničana
Veliki broj je djece boraca Srebenice koji su ušli držeći jedni druge za ramena, kao što su to nekada činili njihovi očevi kada su se probijali šumom

 

 

Veliki broj je djece boraca Srebenice koji su ušli držeći jedni druge za ramena, kao što su to nekada činili njihovi očevi kada su se probijali šumom. Učesnici Marša mira, njih oko sedam hiljada, stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama genocida. Preživjeli su putovali tri dana i prešli dionicu puta dugu 110 kilometara.

 

Predsjednik Pododbora Marša mira Suljo Čakanović da učesnici Marša mira svake godine pa i ove nose poruku mira i poruku da se nikad i nikome ne dogodi Srebrenica.

 

- Veliko hvala svima koji se suosjećaju sa nama - kazao je Čakanović.

 

Srebrenčanin Ramo Kadrić dvadest godina učestvuje u Maršu mira, a prije 29 godina je išao istim putem.

 

- Osjećaj je isti kao i 1995. godine samo što znam da me neće niko ubiti. Imam isti strah, tugu i bol. Prolazim putem gdje su moja braća poginuli kao i ostala mnogobrojna rodbina. Veoma je bilo teško putovati, ali srcem idem na Marš mira - rekao je Feni Kadrić.

 

Preživjela žrtva genocida Hasib Suljić učesnik i koordinator/vođa kazao je za Fenu da je za njega čast što predvodi grupu ljudi. Kao maloljetnik Suljić je pješačio tim putem.

 

- Prvo moje učešće bilo je 2021. godine iz pravca Nezuka prema Potočarima. Tom prilikom sam pješačio drugu i treću etapu, i vrlo teško sam psihički podnio dolazak na lokacije, gdje sam u julu 1995. godine gledao strašne scene, trebalo je snage da dođem na lokaciju gdje sam posljednji put bio sa svojim ocem rahmetli. Moj otac je zarobljen u neposrednoj blizini zloglasnog magacina u Kravici, u tom magacinu je ubijen zajedno sa još preko 1.300 Bošnjaka - kazao je Suljić.

 

On ističe da kroz razne aktivnosti Marša Mira, želi da da svoj doprinos kulturi sjećanja, koristeći priliku da učesnicima prenese svoje iskustvo iz tog izuzetno teškog perioda.

 

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook