Objavili meteorolozi

Narandžasto upozorenje za cijelu BiH: Temperature idu i iznad 40 stepeni, nadležni savjetuju građane

Hronika10.07.24, 09:47h

Narandžasto upozorenje za cijelu BiH: Temperature idu i iznad 40 stepeni, nadležni savjetuju građane
Građanima se savjetuje da poduzmu mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena, da očekuju ometanja u dnevnim rutinama i budu spremni na prekid aktivnosti na otvorenom

 

 

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine izdao je danas narandžasto upozorenje za visoke dnevne temperature.

 

Upozorenje je izdato za cijeli teritorij Bosne i Hercegovine, a visoke dnevne temperature I visoka vrijednost UV indeksa sve do 14. jula.

 

Iz FHMZ-a napominju da se u navedenom periodu očekuju dnevne temperature zraka između 34 i 41 stepen Celzijusa. U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći kad je minimalna temperatura zraka veća ili jednaka 20 stepeni.

 

Građanima se savjetuje da poduzmu mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena, da očekuju ometanja u dnevnim rutinama i budu spremni na prekid aktivnosti na otvorenom.

 

U BiH danas sunčano i vruće. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u višim područjima zapadne i sjeverozapadne Bosne. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni

 

U Sarajevu sunčano i vruće. Jutarnja temperatura oko 22, a dnevna oko 36 stepeni.

 

U četvrtak se očekuje sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u centralnim i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 27, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

 

U petak sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući ponegdje na sjeveroistoku Bosne. Vjetar slab, u većem dijelu zemlje, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 33 do 38, na jugu do 41 stepen.

 

U subotu također sunčano i vruće. Vjetar slab, veći dio dana, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 20 do 26, na jugu do 28, a dnevna od 34 do 41 stepen.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook