DODJELA NAGRADA

Završene 42. Pozorišne igre BiH u Jajcu: Najbolja predstava - 'Tri prikazivanja Boga' Aleša Kurta

Kultura05.07.24, 20:54h

Završene 42. Pozorišne igre BiH u Jajcu: Najbolja predstava - 'Tri prikazivanja Boga' Aleša Kurta
Predstava "Tri prikazivanja Boga" dobila je i nagradu za najbolju dramaturgiju koju potpisuje Aleš Kurt, te Specijalnu nagradu žirija za scenski pokret koja je pripala Belmi Lizde Kurt

 

 


Nagrada za najbolju predstavu u cjelini na 42. Pozorišnim/Kazališnim igrama Bosne i Hercegovine u Jajcu, odlukom stručnog žirija u sastavu reditelj Ivan Leo Lemo, rediteljica Slađana Kilibarda i teatrolog Hasan Zahirović pripala je predstavi „Tri prikazivanja Boga“ Aleša Kurta u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.
 

Ova predstava dobila je i nagradu za najbolju dramaturgiju koju potpisuje Aleš Kurt, te Specijalnu nagradu žirija za scenski pokret koja je pripala Belmi Lizde Kurt.


Nagrada za najbolju režiju pripala je rediteljici iz Ukrajine Oksani Dmitriievoj za režiju predstave  „Othello“ Sarajevskog ratnog tetatra  SARTR. „Othello“ je dobio nagradu i za najbolju scenografiju koju potpisuje Mykhaylo Nikola, dok je glumac Ermin Bravo dobio jednu od pet glumačkih nagrada za ulogu Othella


Nagrada za najbolji dramski tekst suvremenog autora pripala je Vidi Davidović za tekst „Mali ratovi i kabine Zare“ u izvedbi Narodnog pozorišta Republike Srpske Banja Luka.


Ova predstava je nagrađena i za najbolju kostimografiju koju potpisuje Ana Savić-Gecan


Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja  pripale su u Snežani  Vidović za ulogu Mirjane u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica„ Vladimiru  Jurcu za ulogu oca u predstavi „Otac“ Kamrnog  tatra 55, Erminu Bravi  za ulogu Othella u istoimenoj predstavi o, SARTR-a ,Nikolina Friganović  za ulogu u predstavi „Mali ratovi i kabine Zare“i Nadine Mičić za ulogu u predstavi „Otac“ Kamernog teatara 55.


Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Tamari Miličević-Stilić, za ulogu u predstavi „Drama o Mirjani i onima oko nje“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.


Nagrada za najbolju muziku pripala je Ireni Popović Dragović za muziku u predstavi „Otac“ Kamernog teatra 55.


Nagradu publike osvojila je predstava „Otac“ Kamernog  teatra 55.


Čuvar ključeva grada Jajca ove godine bio je Strajo Krsmanović.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook