FINALE PRIJE FINALA

Kakva drama u Štutgartu: Španija u transu, Nijemci u suzama... Merino odveo 'Crvenu furiju' u polufinale!

Sport05.07.24, 20:41h

Kakva drama u Štutgartu: Španija u transu, Nijemci u suzama... Merino odveo 'Crvenu furiju' u polufinale!
U regularnom vremenu bilo je neriješeno 1:1, a u 119. minutu Merino je zaledio Nijemce postigavši pogodak za pobjedu 'Crvene furije'

 

U prvoj utakmice četvrtfinala Evropskog prvenstva, okršaju koji su mnogi prozvali finalom prije finala, u Štutgartu su se sastale dvije najtrofejnije ekipe prvenstava Starog kontinenta - Španija i Njemačka. 


Obje su po tri puta bile na tronu Evrope, a ovoga puta, u okršaju za prolaz u polufinale, bolja je bila Španija, i to tek nakon produžetaka.


U regularnom vremenu bilo je neriješeno 1:1, a u 119. minutu Merino je zaledio Nijemce postigavši pogodak za pobjedu 'Crvene furije'. 

 

U izjednačenom prvom poluvremenu obje reprezentacije imale su nekoliko solidnih prilika, ali su mreže mirovale.



Španjolci su otvorili drugo poluvrijeme sjajnom prilikom Alvara Morate, koji je prihvatio loptu na 6-7 metara od protivničkog gola i šutirao iz okreta, a lopta je otišla malo iznad gola.


U 51. minuti njemačka obrana na trenutak je zaboravila Laminea Yamala. Igrač Barcelone prošao je po desnoj strani, pronašao je na vrhu kaznenog prostora Danija Olma, a ovaj je preciznim niskim udarcem svladao njemačkog vrata Manuela Neuera za vodstvo 1:0.



Za Yamal bila je to treća asistencija na turniru, čime je postao prvi tinejdžer kojem je to uspjelo na jednom europskom prvenstvu.



Nakon primljenog gola Nijemci su odlučnije krenuli prema naprijed. Pokušavali si Robert Andrich, Kai Havertz, a u 77. minuti Niclas Fullkrug pogodio je vratnicu.



Havertz je u 82. minuti ukrao loptu na sredini terena nakon lošeg ispucavanja Unaija Simona, Nijemac je pokušao lobom svladati španjolskog vratara, ali je lopta otišla malo preko gola.



Domaći su do izjednačenja došli u 89. minuti. Maximilian Mittelstadt ubacio je visoku loptu pred španjolski gol, Joshua Kimmich ju je glavom vratio u sredinu, a tamu ju je dočekao Florian Wirtz i poslao u gol za 1:1.



S obzirom da nije bilo pobjednika nakon 90 minuta igre, utakmica je otišla u produžetak.



U dodatnih 30 minuta imale su obje reprezentacije nekoliko ozbiljnih pokušaja, a utakmica je odlučena u 119. minuti kada je Olmo pred njemačkim golom pronašao Mikela Merina, a veznjak Real Sociedada glavom je pogodio za 2:1.



U posljednjim trenucima utakmice, u sličnoj situaciji Fullkrug je mogao do izjednačenja, ali je njegov udarac glavom otišao pored gola.

 

Španjolska je utakmicu završila s igračem manje nakon što je u 125. minuti Dani Carvajal dobio drugi žuti karton.


Za španjolsku reprezentaciju bit će to drugi uzastopni nastup u polufinalu Eura. Prije tri godine budući europski prvak Italija izbacio je Španjolsku u toj fazi natjecanja boljim izvođenjem jedanaesteraca.
 

Protivnik u polufinalu reprezentaciji Luisa de la Fuentea bit će pobjednik dvoboja Francuske i Portugala, koji se igra od 21 sat.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook