nadležni zakazali

Užas u BiH: Čovjek leži pet dana mrtav u stanu, tijelo niko ne preuzima

Hronika05.07.24, 10:28h

Užas u BiH: Čovjek leži pet dana mrtav u stanu, tijelo niko ne preuzima
Stan mu je navodno dodjeljen kao socijalnom slučaju, nalazi se u prizemlju ove zgrade

 

 

Redakciji portala Zenicablog obratili su se stanari iz zeničke ulice Bulevar Kulina Bana, sa broja 31.

 

- Mi se nalazimo u ulici Bulevar Kulina Bana 31, već peti dan u stanu leži mrtav naš sugrađanin Asim Čano - napisali su.

 

Stan mu je navodno dodjeljen kao socijalnom slučaju, nalazi se u prizemlju ove zgrade.

 

Prema tvrdnjama stanara, policija koja je uz mrtvozornike obavila uviđaj, rekla im je da se radi o prirodnoj smrti, ali da, kao u nizu ranijih slučajeva, nakon toga počinje “prebacivanje loptice” o tome ko je nadležan da preuzme, te sahrani osobu koja nema primanja u ovom gradu, ali ni nasljednika koji bi preuzeli troškove.

 

- Iz policije nam je rečeno da ko zna koji put niko neće da se bavi time niti da preuzme tijelo. mi ne znamo nikog njegovog, a haustorom se već širi užasan i nesnosan miris - rekli su stanari.

 

Redakciji Zenicabloga je iz policije rečeno da su podaci koje su prezentirali građani istiniti, te da se trenutno vode razgovori o tome da se ova neugodna situacija riješi.

 

Posredstvom press službe, oglasio se direktor KPZ Rusmir Isak, koji je saopćio da će tokom dana uz mjere osiguranja iz KPZ-a biti izveden sin umrlog Zeničanina, koji bi trebao preuzeti tijelo.

 

- Obavio sam razgovor sa pomoćnicima i odgajateljem, utvrdili smo da nema zakonske prepreke i da se ne radi o rizičnom osuđeniku, tako da ćemo već sutra, uz izuzetne mjere sigurnosti, sprovesti sina preminulog Zeničanina kako bi se izuzelo tijelo njegovog oca i tako omogućio njegov ukop i dženaza - kazao je.

 

Podsjećamo, proteklih godina Zenicablog je u više navrata pisao o sugrađanima koji su mrtvi danima bili u stanu, jer ne postoji sistemsko rješenje za osobe koje nemaju žive nasljednike ili su socijalni slučajevi. Tek nakon što priče dospiju u medije, alarmiraju se nadležni koji tada počnu raditi svoj posao.

 

(DEPO PORTAL/mm; Foto: Zenicablog)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook