od 13. do 20. jula

Festivalska tradicija u Bugojnu se nastavlja: 15 predstava u programu 52. Teatarskog festivala BiH FEDRA

Kultura03.07.24, 13:19h

Festivalska tradicija u Bugojnu se nastavlja: 15 predstava u programu 52. Teatarskog festivala BiH FEDRA
U takmičarskom programu 52. Teatarskog festivala BiH FEDRA našle su se teatarske trupe iz Trebinja, Travnika, Bileće, Banja Luke, Tuzle, Gračanice, i Bugojna sa svojim predstavama

 

 


U Bugojnu se već nazire festivalska atmosfera jer se bliži najstariji teatarski festival amaterskih pozorišta, 52. Teatarski festival BiH FEDRA. Kao i svake godine, FEDRA se održava od 13. do 20. jula, a u tom periodu publika može da uživa u raznovrsnom programu festivala - sedmica u kojoj se prepliću kreativnost, zabava, edukacija i najbolje amaterske predstave u BiH. 


Stručni žiri Festivala čine Jelena Kordić Kuret (pozorišna, televizijska i filmska glumica), Slađana Zrnić (prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske) i Armin Omerović (pozorišni, televizijski i filmski glumac).


Selektor 52. FEDRE Vahid Durakov, magistar dramaturgije, a u svom izvještaju se osvrće i na to kako je protekla sama selekcija:


Na 52. Teatarski festival Bosne i Hercegovine FEDRA, Bugojno 2024. godine, prijavljeno je 15 predstava. Sve prijavljene predstave sam gledao uživo u periodu od decembra 2023. do 1. juna 2024. Većinu predstava sam gledao u matičnim teatrima, dok sam pet predstava (Bileća, Kakanj, Modriča, Prnjavor, Tuzla – KŠC Sv. Franjo) gledao na 22. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva u Konjicu.


U Konjicu je ukupno izvedeno 26 predstava, od toga 15 predstava su izvele omladinske teatarske grupe, a 11 srednje škole. Kvaliteta predstava omladinskih teatarskih grupa, kao i aktivan rad dramskih sekcija u srednjim školama, su nova teatarsko-odgojna vrijednost koja će, nadamo se, u budućnosti biti dobra baza za razvoj amaterskog teatarskog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.


U takmičarskom programu 52. Teatarskog festivala BiH FEDRA našle su se teatarske trupe iz Trebinja, Travnika, Bileće, Banja Luke, Tuzle, Gračanice, i Bugojna sa svojim predstavama.

 

fedra-2024-5


Gradsko pozorište Trebinje sa predstavom „Orkestar Titanik“ (Hristo Bojčev, Željko Milošević) u režiji Željka Miloševića; Hrvatsko kazalište Travnik sa predstavom, „FAMILYr“ (Anto Bilić) u režiji Ante Bilića; Omladinsko pozorište Bileća i Dom kulture „Jevto Dedijer“ Bileća sa predstavom „Ožiljci“ (Bojan Milidragović po motivima pripovijetke „Deca“ Ive Andrića i priča „Šestica“ Jelene Tasić i „Ko je to?“ Selme Parisi) u režiji Bojana Milidragovića; Banjalučko studentsko pozorište sa predstavom „Svi smo mi glumci“ (Jelena Vukičević, Marija Pantin, Momčilo Stanojević, Branislav Nedić i Aleksandar Pejaković) u režiji Aleksandra Pejakovića; Pozorište mladih Tuzle sa predstavom „Ljubav Omera i Merime“ (Adnan Mujkić po motivima balade “Smrt Omera i Merime”) u režiji Adnana Mujkića; Dramska sekcija JU Katolički školski centar Sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla sa predstavom „Zašto ste probudili svoga muža?“ (Ivana Petrović) u režiji Ivane Petrović; Kulturno-umjetničko društvo Adem Alić, Gračanica sa predstavom „Ne mogu da platim! Neću da platim!“ (Dario Fo, Mirela Trepanić Grbešić) u režiji Mirele Trepanić Grbešić; Teatar FEDRA Bugojno tradicionalno sa predstavom „Društvo mrtvih pjesnika“ (Tom Schulman, Senada Milanović) u režiji Senade Milanović.


Naša najmlađa publika će u pratećem programu FEDRICA imati priliku da gledaju predstave KS Male stvari Trebinje  „Mjesečeva šuma“ i DP Eko Art Bugojno „Magična oaza“. Pored toga, u pratećem programu su i predstave „Tarzan i svinja na posljednjoj večeri“, Kazališne družine „Štolcer“ Čakovec, „Iza ekRana“ DP Eko Art Bugojno i monodrama Vahida Durakovića „Prodavnica budućnosti“.


Pored predstava, u festivalskom pratećem programu publika može posjetiti izložbu grafika „Živototisak“ Dževada Hoze iz fundusa Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koja će biti otvorena za posjetitelje tokom cijelog festivala, te izložbu Azama Mandžića „Press clipping FEDRA“. U muzičko zabavnom programu, nakon otvaranja Festivala, uživat ćemo u sjajnoj atmosferi uz Harmonija bend, a nakon proglašenja pobjednika, za vrhunsku zabavu zatvaranja pobrinut će se Zlatan Karić i Band.


Za kraj, FEDRA ni ove godine ne izostaje sa kreativnom teatarskom radionicom za učesnike i zainteresirane pojedince iz Bugojna, kroz koju voditelji nastoje da podijele znanje i iskustvo sa učesnicima te zajedno kreiraju svojstvenu prezentaciju istraživanja. Ove godine je to radionica „Tijelo kao instrument“ naše nagrađivane glumice i članice stručnog žirija, Jelene Kordić Kuret.


Vidimo se u Bugojnu na FEDRINOJ teatarskoj čaroliji!

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook