oštra reakcija

Žbanić iskritikovala vlast zbog šutnje o brutalno ubijenoj Nermini, zamjerila i gradonačelnici Karić

Hronika03.07.24, 09:39h

Žbanić iskritikovala vlast zbog šutnje o brutalno ubijenoj Nermini, zamjerila i gradonačelnici Karić
Žbanić je istakla kako mrtve žene postaju alat za sticanje političkih poena kada to odgovara vlastima

 


Bh. rediteljica Jasmila Žbanić iskritikovala je vlast i gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog neadekvatne reakcije na nedavne slučajeve femicida u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ponukana posljednjim slučajem brutalnog ubistva Nermine Krajine, koju je suprug zajedno s majkom danima mučio i potom ubio, upitala je vlast zašto nisu proglasili Dana žalosti za Nerminu Krajinu, kao i za druge žene žrtve femicida.

 


- Vlast nije proglasila Dan žalosti za ubijenu Nerminu Krajinu, ni za Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece. Ni za Milevu Andrić, ni za Amru Kahrimanović, ni za Belmu Baluković… Otkako je gradonačelnica Sarajeva napravila isprazan performans na SFF-u, a Vlada Federacije donijela populističku odluku o Danu žalosti (jer Festival je!), nije se promijenio nijedan zakon koji štiti žene, - napisala je Žbanić.

 

Žbanić je istakla kako mrtve žene postaju alat za sticanje političkih poena kada to odgovara vlastima.

 

- Protesti i dani žalosti su tu samo kada mogu biti dio spektakla. Čemu žaliti kad se ne mogu pokupiti lajkovi? Mrtve žene se koriste za sticanje političkih poena kada i kako ovoj vlasti odgovara. Nikave suštinske promjene se nisu desile od ubistva Nizame Hećimović. Nema zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama (koje godinama traži civilno društvo). Nema krivičnog zakona o femicidu. Ubice nastavljaju dalje jer mogu -  poručila je Žbanić.

 

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook