infektivna bolest

Riječi stručnjaka: Trebaju li bh. građani strahovati od legionele?

Hronika03.07.24, 09:15h

Riječi stručnjaka: Trebaju li bh. građani strahovati od legionele?
Dokazano je da su pušači i predominantno muškarci stariji od 50 godina najčešće oboljeli

 

 

 

Po svemu sudeći, pojava legionarske bolesti (legioneloza) u susjednoj Hrvatskoj je stavljena pod kontrolu. Kod nas od početka godine nije prijavljen nijedan slučaj legioneloze. Kako je u izjavi za Oslobođenje kazala epidemiologinja dr. Andrea Jurić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, ova bolest nije jako infektivna kao što su, primjera radi, morbili, tako da usljed izloženosti oboli manji broj ljudi.

 


Naglašava da, ukoliko je 100 ljudi izloženo, otprilike pet će biti oboljelo. Dokazano je da su pušači i predominantno muškarci stariji od 50 godina najčešće oboljeli.

 

- Nažalost, kada čovjek oboli, pojavi se atipična pneumonija, gdje imate smrtnost između 5 i 10 posto, što je jako visoka smrtnost. Simptomi su obično jako teško opće stanje, temperatura iznad 39, ponekad proljev, zatim osjećaj zaduhe i nedostatka zraka, kazuje dr. Jurić, naglašavajući da ove godine nije bilo oboljelih, ali priča nam da su imali jedan slučaj prije nekoliko godina u Međugorju.

 

- Bio je slučaj legionarske bolesti prije nekoliko godina u Međugorju, u jednom od hotela. Osoba je bila turist, liječena je i izliječena. Suradnici federalnog Zavoda za javno zdravstvo tada su došli, proveli su sve mjere koje su bile potrebne. U takvim slučajevima voda se odnese na analizu. Ukoliko je uzorak ispravan, objekat se ponovo otvara za goste, kazuje  sagovornica.


Podsjeća da se legionarska bolest kod nas kontinuirano u malom broju slučajeva javlja s vremena na vrijeme. Idealna je temperatura 20 do 40 stupnjeva, međutim, ona će lagano preživjeti sve do 50 stepeni. Zato se preporučuje da svakih pola godine, odnosno pri puštanju objekata nakon dužeg mirovanja u ponovni pogon, posebno kod kolektivnih smještaja, studentskih domova, hotela i tako dalje, u sistemima za toplu vodu izvršimo pregrijavanje, odnosno ugrijavanje vode do 60 stepeni, u trajanju od jednog sata.

 

Isto tako, bitna je dezinfekcija klima-uređaja najmanje jednom u šest mjeseci. Bakterija legionela se nakuplja na mjestima gdje voda staje u cijevima, u koljenima cijevi, u rozetama od tuša, zatim u rešetkama na slavini. Zato je bitno da se svakih pola godine skinu rešetke i rozete od tuševa, dobro se mehanički očiste. Alge i kamenac koji se tu nakupljaju stvaraju povoljan okoliš za legionelu. Legionela se širi aerosolom, udahom inficirane mješavine zraka i vodene pare.

 

- Za legionelu je najvažnija prevencija, a prevencija je kloriranje vode, redovito čišćenje rozeta od tuševa, rešetki slavina, pregrijavanje vode, barem jednom u šest mjeseci, uključiti bojlere do 60 stepeni Celzijusa u trajanju od jednog sata, redovna dezinfekcija klima-uređaja, ističe ravnateljica ZZJZ ZHŽ-a.

 

Dalje pojašnjava i način rada stručnjaka tokom epidemiološke istrage.

 

- Epidemiološkom istragom uvijek se ide na traženje lokacije na kojoj je čovjek zaražen. Taj objekat, hotel, studentski dom, dom za smještaj starijih i nemoćnih mora se zatvoriti dok se epidemiološke mjere ne provedu, s ciljem očuvanja zdravlja i kako ne bi dolazilo do prekida u radu. Najbolje je da se savjesno vodi nadzor nad tim sustavima tople vode i klima-uređajima, upozorava dr. Jurić.

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook