PODRINJE SE BUDI

Ima nade za Viki, njene vršnjake i cijelu Janju, iz koje upućuju dramatičnu poruku dijaspori: Registrujte se za izbore!

Hronika01.07.24, 20:39h

Ima nade za Viki, njene vršnjake i cijelu Janju, iz koje upućuju dramatičnu poruku dijaspori: Registrujte se za izbore!
Prema dijaspori iz Janje ide drukčiji SOS poziv – molba da se Janjarci širom svijeta registruju za predstojeće izbore kako bi mogli glasati za ovdašnje kandidate i dragocjeno pomoći da ovo mjesto dobije predstavnike u gradskim institucijama Bijeljine. To bi dalo dodatni zamah cijeloj ovoj priči koja se lijepo raspliće u korist nada u bolju budućnost – za predragu miljenicu Viki, njene vršnjake i cijelu Janju

 

 


Piše: Hasan HADŽIĆ


Pionirska i kadetska ekipa FK „Podrinja“ iz Janje su nedavno osvojile šampionske titule u svojim ligama, uz veliko oduševljenje brojnih navijača, jer je ovaj klub za Janju nešto daleko više od sporta i igre. Svetinja!


Za pinonirski tim igra i djevojčica Vildana, zvana Viki, posebna miljenica navijača i navijačica. Njen talenat i trud je čine ravnopravnom sa dječacima. 

 

vildana-viki-janja


Naravno da bi bilo bolje da su i njene drugarice s njom, odnosno da „Podrinje“ ima i ženske ekipe, ali za jedan povratnički klub je to nemoguća misija. I sama činjenica da ikako postoji u jednoj povratničkoj sredini je čudo nad čudima. 


A "PREPIRALO" SE DECENIJAMA 


Seniorski tim iz Janje je dugo bio stabilan prvoligaš u RS-u, a bio bi i sada po kvalitetu, ali loši materijalni i infrastrukturni uslovi su nesavladiva prepreka. 


Već je pisanio o tome da je Janja dugo bila čudesan dvostruki rekorder među povratničkim sredinama: S jedne strane –  „prijestolnica povratka“ po broju povratnika i njihovovoj fanatičnoj borbi za ostanak i opstanak, a s druge strane – „siroče povratka“, s obzirom da su je povratnički fondovi u širokom luku zaobilazili.

 

janja-fk-podrinje


Ključari sarajevskih sehara iz bivše maratonske vlasti nisu bili skloni da veće pare ulažu u veće povratničke čaršije, gdje ima svijeta i gdje „diše život“, jer tu bi bilo vidljivo da li se ulagalo u nešto stvarno ili u „maglu“, odnosno da li se „prepiralo“. A prepiralo se decenijama!


FARSE "SEHARDŽIJA"


Usput, autor ovih redova ima jezive i tužne dokaze iz prvih godina povratka kad su konvoji građevinskog materijala iz Sarajeva stizali do raskrsnice u Konjević Polju, slikali ih za novine i televizije, pa se puni vraćali na sarajevsku regiju. A prijestolničke sehardžije su se neumorno busale u prsa bosanska i bošnjačka uz farsični poklič: Povratak nema alternativu!


U malim naseljima, sa ponekim ili nipokojim stanovnikom, ta kvarna mašta je mogla činiti svašta, sve preko grbače povratničke populacije, svakovrsno najugroženije. Zato se tamo najviše davalo, a sve uz dobar „povrat“.


- Moram istaći da se nakon dolaska ove vlasti osjeća jedna pozitivna promjena u ukupnoj visokoj sarajevskoj politici prema povratničkim sredinama, posebno na federalnom nivou, ali i u institucijama Kantona Sarajevo. 
To puno ohrabruje nas u predugo zapostavljanoj i zaboravljanoj Janji, a vjerujem i drugim sredinama  – osokoljeno priča Sead Trnovac, jedan od onih moji dišu za klub „Podrinje“ i uopšte za bolji i dostojanstveniji život u Janji.

 

janja-sead-trnovac


MINISTAR DIZDAR – BARJAKTAR OPTIMIZMA


- Posebno moram napomenuti da smo u federalnom ministru za izbjegla i raseljana lica, Nerinu Dizdaru, od ranije poznatom kao prekaljenom borcu za povratak u Stolac, konačno dobili pravog čovjeka na pravom mjestu, a vodi instituciju koja je ključna za povratak u cijeloj BiH
Taj čovjek sa svojim saradnicima ulijeva nam dragocjeni optimizam, brižljivo se zalaže da se podržavaju stvarne potrebe povratnika tamo gdje ima istinskog života, a ne gdje su prioritetne taldžijsko-stranačke mutljavine i lov na glasače – poručuje Trnovac.

 

nerin-dizdar-bracika


Već su vidljivi i konkretni rezultati: Tribina na stadionu u Janji je dobila nova sjedišta, uskoro počinje gradnja pomoćnog terena i sporstke hale, a u planu je i veliki projekat uređenja obale sa kupalištem na Drini.


Moram potvrditi ove navode Seada Trnovca i mojim ličnim iskustvom oko najiskremnije podrške ministra Dizdara Udruženju Kozlučke regije „Nova Svjetlost“ koje je puno posvećeno da koliko-toliko poboljša uslove života povratnika u tom kraju nakon preranog „odlaska“ nenadoknadivog Fadila Banjanovića Bracike. A dosad smo vazda bili lideri na sarajevskim tabelama „nepoželjnih“ povratničkih faktora, jer se nismo uklapali u muljatorske talove i valove. 


APEL DIJASPORI


U Janji su mi na svakom koraku hvalili široku podršku svoje brojne dijaspore sa Zapada. Pomagali su im i u ratu a i do dan danas na sve načine. Bez njihove materijalne i moralne pomoći ne bi mogli podnijeti sva povratnička iskušenja i nedaće. 

 

janja-hasan-hadzic


Međutim, sad prema dijaspori iz Janje ide drukčiji SOS poziv – molba da se Janjarci širom svijeta registruju za predstojeće izbore kako bi mogli glasati za ovdašnje kandidate i dragocjeno pomoći da ovo mjesto dobije predstavnike u gradskim institucijama Bijeljine. To bi dalo dodatni zamah cijeloj ovoj priči koja se lijepo raspliće u korist nada u bolju budućnost – za predragu miljenicu Viki, njene vršnjake i cijelu Janju. 


DIJASPORO, NE OKLIJEVAJ NI SEKUNDE!

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook