NEŠTO DRUGAČIJE ISKUSTVO

Zovu ga biser Balkana: Čista voda, prelijepe plaže, noćenje oko 25 KM, a cijene apartmana od 40 maraka...

Lifestyle01.07.24, 14:08h

Zovu ga biser Balkana: Čista voda, prelijepe plaže, noćenje oko 25 KM, a cijene apartmana od 40 maraka...
Nastalo prije ledenog doba, jedno je od najstarijih i najdubljih jezera u Evropi, poznato po kristalno čistoj vod

 

 


Smješten na obali istoimenog jezera, Ohrid je jedan od najstarijih gradova u Evropi.


Ohridsko jezero, nastalo prije ledenog doba, jedno je od najstarijih i najdubljih jezera u Evropi, poznato po kristalno čistoj vodi. Zbog ovih i drugih izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika, 1980. godine grad Ohrid i Ohridsko jezero proglašeni su za svjetsku baštinu i pod zaštitom su Uneska.


Ohrid ima nekoliko prelijepih plaža na kojima možete uživati u jezeru: Gradište, Labino i Kaneo su popularne među turistima i mještanima, nude razne vodene aktivnosti, kao i brojne restorane i barove u blizini.


U ribarskom selu Kaneo nalazi se Sveti Jovan Kaneo – najživopisnija crkva u blizini Ohrida. Smešten na litici iznad jezera, jedna je od najpoznatijih znamenitosti izgrađenih prije uspona Otomanskog carstva, vjerovatno u 13. vijeku. Zbog brojnih crkava Ohrid se naziva balkanskim Jerusalimom. Navodno ih ima 365, po jedan za svaki dan.

 

ohrid-jezero


Ohrid je okružen planinama koje nude brojne pješačke i biciklističke staze. Nacionalni park Galičica pruža spektakularan pogled na Ohridsko jezero i mogućnost istraživanja netaknute prirode, a jedan od najboljih načina da doživite ovu ljepotu je čamcem.


Tokom boravka u Ohridu, obavezno probajte domaće specijalitete. Jedno od najpoznatijih jela je Gravče na tavče. Glavni sastojak ovog jela je pasulj, a tradicionalno se priprema u glinenim posudama. Riblji restorani uz obalu jezera nude i ohridsku pastrmku koja se priprema na razne ukusne načine, a ne treba zaboraviti ni fini ajvar, kao i vrhunska vina.


Tu je i stari grad Ohrid, koji je prepun uskih, kamenih ulica, tradicionalnih kuća i brojnih crkava. Prošetajte starim gradskim jezgrom i istražite mnoge kulturne i istorijske znamenitosti. U šetnji ćete naići na brojne prodavnice bisera po kojima je Ohrid poznat.


Formula emulzije kojoj biseri duguju svoj kvalitet i sjaj je dobro čuvana porodična tajna koja se prenosi samo na muške potomke, a dobija se od ribljeg srebra, odnosno krljušti ribe strašila koja živi u jezero. Prilikom kupovine potražite sertifikat kao dokaz da imate pravu stvar.


Cijene smeštaja


Cijena apartmana na Ohridu za dvije osobe za jedno noćenje iznosi oko 2.500 dinara, dok se noćenje u hostelima može naći i za 1.500 dinara.

 

(Citymagazine/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook