Borba za stanovništvo

Italija nudi 30.000 eura da se preselite u Toskanu: Evo koje uslove trebate ispuniti

Lifestyle29.06.24, 12:40h

Italija nudi 30.000 eura da se preselite u Toskanu: Evo koje uslove trebate ispuniti
Nude novac kako bi pomogli pokriti troškove kupovine i renoviranja kuće, a na raspolaganju za taj poticaj je 76 gradića i naselja

 

 

Italijanska regija Toskana pokušava privući nove stanovnike bespovratnim sredstvima u iznosu od 10.000 do 30.000 eura.


Naime, nude novac kako bi pomogli pokriti troškove kupovine i renoviranja kuće, a na raspolaganju za taj poticaj je 76 gradića i naselja, piše Forbes.


Toskanska bespovratna sredstva su, kako navodi Forbes, dovoljna da pokriju do 50 posto troškova povezanih s kupovinom i renoviranjem kuća u mjestima s manje od 5.000 stanovnika.
Prosječna cijena za kupovinu kuće u najjeftinijoj provinciji Toskane, Pistoiji, iznosi 1.472 eura po kvadratnom metru.

 

Podnositelji zahtjeva moraju biti italijanski državljani, građani Evropske unije ili državljani izvan EU s dugoročnom boravišnom dozvolom te se moraju prijaviti kao stanovnici u italijanskom gradu koji odaberu.


Za američke građane zainteresirane za ovu priliku proces uključuje nekoliko dodatnih koraka u poređenju sa građanima EU.


Amerikanci prvo moraju dobiti dugoročnu boravišnu dozvolu, što obično zahtijeva dokazivanje finansijske stabilnosti ili ponudu za posao u Italiji.


Italijansko Ministarstvo okoliša objavilo je istraživanje iz 2016. godine koje pokazuje da je gotovo 2.500 gradova toliko depopulirano da neće preživjeti više od 25 godina.


Prošle godine CNN je izvijestio da u zemlji postoji oko 6.000 napuštenih sela.

 

(DEPO PORTAL/dg; Foto: Pexels)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook