važan projekt

Poduzeti koraci Općine Novo Sarajevo ka unapređenju komunalne higijene

Hronika27.06.24, 18:30h

Poduzeti koraci Općine Novo Sarajevo ka unapređenju komunalne higijene
Imajući u vidu navedeno, Općina Novo Sarajevo samo na godišnjem nivou izdvaja 750.000 KM kako bi se poboljšala komunalna higijena na području ove lokalne zajednice

 

 

Iako održavanje komunalne higijene nije u nadležnosti lokalnih zajednica, Općina Novo Sarajevo kroz Budžet izdvaja značajna sredstva namijenjena Kantonalnim komunalnim preduzećima „Rad“ i „Park“ za realizaciju poslova održavanja komunalne higijene i uređenje parkovskih površina na području ove općine. 


Samo u ovoj godini, izdvojeno je 120.000 KM KJKP RAD za komunalnu higijenu, što podrazumijeva realizaciju vanrednih aktivnosti na terenu koje nisu predviđene operativnim planom i programom održavanja. Kako bi se poboljšalo stanje komunalne higijene, Općina je sufinansirala kupovinu vozila i kanti za dvolinijsko prikupljanje otpada za što je za Preduzeće „RAD“ izdvojeno i dodatnih 300.000 KM.

  
Programom uređenja javnih površina i zaštite okoliša izdvojeno je ukupno 180.000 KM za KJKP PARK za uređenje parkovskih površina. Programom prostornog planiranja i uređenja građevinskog zemljišta Općina je izdvojila i 150.000 KM Preduzeću PARK za investiciono održavanje parkova, dječijih igrališta i zelenih površina.

 

ciscenje-otpad

  
Imajući u vidu navedeno, Općina Novo Sarajevo samo na godišnjem nivou izdvaja 750.000 KM kako bi se poboljšala komunalna higijena na području ove lokalne zajednice. 
Iako stanje u oblasti komunalne higijene nije na zadovoljavajućem nivou i svjesni činjenice da uvijek može biti bolje, Općina Novo Sarajevo već duže vrijeme radi na tome da u potpunosti osposobi Javno preduzeće „ONSA“, jer će njegovim širenjem i jačanjem kapaciteta ovo preduzeće moći preuzeti poslove i iz komunalne higijene. 


Ove godine za Preduzeće „ONSA“ iz općinskog Budžeta izdvojeno je 80.000 KM koja su namijenjena za hortikulturno uređenje i održavanje javnih zelenih površina na području Novog Sarajeva, a posebno Sportsko-rekreativnog centra „Vinko Šamarlić“ jednog od kapitalnih projekata. 


Kontinuirano se nastoji jačati svijest građana o važnosti ovog pitanja i kroz razne projekte, a   realizovan kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), a kojeg finansira Evropska unija, te implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u partnerstvu sa Općinom Novo Sarajevo. Na ovaj način pokrenut je proces vraćanja ljudi u parkove u smislu, ne samo korištenja parkovskih površina, već održavanja i čuvanja ovih zelenih oaza.


Još jedna u nizu aktivnosti koje su poduzete na održavanju i povećanju komunalne higijene u Općini Novo Sarajevo je i jedino reciklažno dvorište u Sarajevu u Ulici Paromlinska koje je namijenjeno selektivnom odlaganju otpada. Građani sada mogu besplatno odlagati ambalažni otpad poput stakla, plastike, papira, drveta, bijele tehnike, računara, sijalica, te kabastog i građevinskog otpada, kao i automobilskih guma.


Kroz projekat „Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo” uspostavljeno je 275 novih zelenih otoka za sortiranje otpada na području Kantona od čega je njih 67 na području općine Novo Sarajevo. 


I kroz ovu aktivnost želi se doprinijeti poboljšanju uslova života i zdravlja stanovništva na način da se jača sistem upravljanja čvrstim otpadom, kao i poveća svijest o važnosti zaštite okoliša sa posebnim fokusom na odvajanje i recikliranje otpada.


Općina Novo Sarajevo posljednjih godina čini napore na rješavanju ovog problema, a u skladu sa svojim nadležnostima. 


Pored prevoza kabastog, građevinskog i drugog otpada, reciklažnog dvorišta, zelenih otoka i kupovine kanti, nesavjesni građani i dalje prave divlje i nelegalne deponije. Posljednjom Proljetnom akcijom čišćenja Kantona Sarajevo koju je pokrenulo resorno kantonalno ministarstvo, sve divlje deponije u Novom Sarajevu su očišćene ali pitanje je do kada će takve i ostati. Zbog toga je u maju 2023. godine usvojena Odluka o komunalnom redu u Općini Novo Sarajevu, kojom se prvi put uređuje održavanje komunalnog reda i higijene na području ove općine. 

 

vozilo-rad


Ovom Odlukom propisuje se obaveza građana odnosno vlasnika, posjednika i korisnika po pitanju održavanja opće uređenosti naselja, uređenja vanjskih dijelova zgrade, uređenja i održavanja izloga, održavanja ograda, održavanja objekata u privatnom vlasništvu i održavanja zemljišta. Nadzor nad provođenjem ove Odluke vrši Služba za inspekcijske poslove Općine Novo Sarajevo, koja je njenim usvajanjem ovlaštena izricati mjere za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, ali i kazne pravnim i fizičkim licima za prekršaje ukoliko isti postupaju suprotno odredbama ove Odluke. 


Nadležna inspekcijska Služba redovno vrši inspekcijske nadzore po pitanju primjene ove Odluke, te izriče odgovarajuće mjere, a u Budžetu je osigurano 20.000 KM  za radove na zatvaranju, ograđivanju i čišćenju ruševnih, devastiranih i napuštenih objekata i posjeda u privatnom vlasništvu, u postupcima prinudnih izvršenja rješenja odnosno kada vlasnici, korisnici i posjednici ne postupe po naloženim upravnim mjerama nadležnih inspektora.

 

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook