iščekivanje paklenog ljeta

Stigle nove dugoročne prognoze evropskih meteorologa za juli, mnoge će iznenaditi: 'Otkažite godišnji'

Hronika26.06.24, 20:59h

Stigle nove dugoročne prognoze evropskih meteorologa za juli, mnoge će iznenaditi: 'Otkažite godišnji'
Za sada dostupne prognoze ulijevaju nadu, naročito u prvoj polovini jula…

 

 


Nakon iznimno visokih temperatura u junu, pa i toplotnog talasa od nekoliko dana, mnogi opravdano strahuju da će ovo ljeto, koje je tek počelo, biti pakleno vruće. 
Međutim, čini se da će naredni mjesec biti dosta ugodniji...  


Najnovije dugoročne prognoze Evropskog centra za srednjoročnu prognozu iz Readinga u Engleskoj signaliziraju osvježenje sa sjevera Europe u prvoj sedmici jula i osjetniji pad temperature zraka "po visini" uz ciklonalnu aktivnost. Sličan scenarij "crta" i njegov glavni "konkurent" na tržištu prognoza, američki Global Forecast System (GFS) pa se čini, dugoročnije gledajući, da prva sedmica jula nije baš dobar izbor za godišnji odmor.


Za razdoblje od 8. do 14. jula, ECMWF signalizira srednje temperature zraka uz obalu Jadranskog mora, u okviru višegodišnjeg prosjeka... Kada je riječ o padavinama za taj period, "Englezi" ne signaliziraju odstupanja od prosjeka. 


U drugoj polovini srpnja ECMWF signalizira skromna pozitivna odstupanja srednje temperature zraka uz obalu i na otocima srednjeg i južnog Jadrana, dok bi na sjevernom Jadranu temperature trebale biti u okviru višegodišnjeg prosjeka.


Dobra je vijest što dugoročna prognoza ovog popularnog prognostičkog modela (ECMWF) ničim ne signalizira pojavu novog toplotnog talasa, a to je vijest koju svi žele čuti. 


Ipak, s dugoročnim prognozama uvijek treba biti na oprezu, budući da je prognoza vremena najtačnija unutar 72 sata, a svakim idućim satom (i danom) vjerovatnost njenog ostvarivanja znatno opada. Ipak, za sada dostupne prognoze ulijevaju nadu, naročito u prvoj polovini jula…

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook