nakon što je zadržan na aerodromu

Šta se dešava u Beogradu? Oglasio se advokat Feđe Štukana: 'Policija mi ne dozvoljava kontakt, ne znam ni gdje je'

Hronika23.06.24, 22:45h

Šta se dešava u Beogradu? Oglasio se advokat Feđe Štukana: 'Policija mi ne dozvoljava kontakt, ne znam ni gdje je'
Pretpostavljam da mu ne bi branili da uđe u Srbiju da je otišao da se ulizuje Putinu i da podržava razaranje Ukrajine. Tada bi ga moža i predložili za akademiju nauka (pod uslovom da negira genocid u Srebrenici) - naveo je advokat Spahović u saopćenju

 

 

Nakon što je bh. glumac Feđa Štukan zadržan danas na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, gdje su mu uposlenici rekli da ima mjeru zabrane ulaska u Srbiju, te je trebao prvim avionom da se vrati u Sarajevo, oglasio se njegov advokat Sead Spahović.


U saopćenju koje prenosi Klix.ba Spahović, između ostaloga, navodi da mu "policija mi nije dozvolila nikakav kontakt sa klijentom, niti su mu rekli gdje je on"-


- Feđa Štukan, sarajevski pisac i glumac, zadržan je na aerodromu Beograd i nije mu dozvoljen ulazak u Republiku Srbiju. MUP je donio rješenje koje je zasnovano na proceni BIA da bi njegovo pristustvo u Srbiji predstavljalo bezbjedonosni rizik. Rješenje je formularno, tako da u njemu nema ni riječi bilo kakvog obrazloženja.


Jasno je da prisustvo nezavisnih intelektualaca, zaista, u ovom trenutku prestavlja bezbjedonosni rizik, ali ne za Srbiju, već za vlast koja je odavno prešla granicu dobre vladavine. Grijeh Feđe Štukana je u tome što je učestvovao u građanskim demostracija protiv nasilja koje su održane u Begoradu prošle godine.


Policija mi nije dozvolila nikakav kontakt sa klijentom niti su mi rekli gdje je on, iako sam u rukama imao punomoćje, a takvo isto punomoćje je imao i on kod sebe. Pretpostavljam da mu ne bi branili da uđe u Srbiju da je otišao da se ulizuje Putinu i da podržava razaranje Ukrajine. Tada bi ga moža i predložili za akademiju nauka (pod uslovom da negira genocid u Srebrenici) - naveo je Spahović u saopćenju.

 

Podsjećamo, Štukan je bio pozvan na književnu večer, tačnije na festival Krokodil, međutim, na tu adresu neće stići. Večer je trebao provesti na beogradskom aerodromu, a sutra prvim letom trebao se vratiti nazad u Sarajevo.


- Rekli su nam da danas više nema letova za Sarajevo tako da će se on sutra ujutro vratiti. Izgleda da je ta zabrana njegovog ulaska očigledno tajna budući da ljudi koji su ga zvali na književnu večer nisu znali za to. Međutim, riječ je o kulturnoj instituciji, a ne srpskoj Udbi koja mu je taj ulazak i zabranila. Dakle, nije priveden već je samo zadržan - rekao je advokat Spahović ranije, navodeći da je ta zabrana počela da se spominje nakon što se Štukan pojavio na opozicionim protestima u Srbiji.


Podsjetimo, prošle godine bh. glumac zadržan je na graničnom prijelazu između BiH i Srbije nekoliko sati.


Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu. Ubrzo ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao “kriminalcem“, a dnevni list „Politika“ – “muslimanskim ekstremistom“.


I onda je na graničnom prijelazu Zvornik Mali, na srbijanskoj strani, zadržan čitavih šest sati. Informativni razgovor trajao je od 14 do 20 sati, uglavnom zbog, kako je tada objasnio, administrativnih procedura, a propitivali su ga i vezano za proteste.


Feđa Štukan izjavio je nedavno za N1 da zabranu ulaska u Srbiju smatra doživotnom imajući u vidu da ne postoji nikakav pisani trag o tome ko, kada i zašto je odlučio da ne smije da uđe u Srbiju.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook