direktor zzo ks pojašnjava

Kako refundirati troškove prenatalnih testova u Kantonu Sarajevo: Pogledajte listu dokumenata... Šta je sve potrebno?

Hronika23.06.24, 10:08h

Kako refundirati troškove prenatalnih testova u Kantonu Sarajevo: Pogledajte listu dokumenata... Šta je sve potrebno?
Iz Zavoda naglašavaju da će biti refundirane sve usluge prenatalnog testiranja, urađene poslije 01.01.2024. godine, a uz ispoštovane smjernice i kriterije

 

 


Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac zadovoljan je zbog pozitivne reakcije javnosti na projekt koji se odnosi na sufinansiranje troškova za dijagnostičku proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja. Radi se o projektu za koji je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo izdvojio 1.000.000 KM, a to je prvi put u Kantonu Sarajevo.


- Briga za buduće generacije je naš prioritet, a ovakvim inicijativama želimo osigurati da naši osiguranici imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti. Ovo je samo jedan od koraka koje poduzimamo da bismo unaprijedili zdravstvenu zaštitu u ovom kantonu - rekao je za Fenu Kosovac.


Raduju ga podrška i povjerenje osiguranika jer to, kako je kazao, znači da su na pravom putu.


- Nadamo se da će ovaj projekt pomoći mnogim porodicama, osigurati mirniju i sigurniju trudnoću - istaknuo je direktor Kosovac.

 

muamer-korovac-zzo-ks


Iz Zavoda naglašavaju da će biti refundirane sve usluge prenatalnog testiranja, urađene poslije 01.01.2024. godine, a uz ispoštovane smjernice i kriterije.


Prema kriterijima za sufinansiranje troškova za dijagnostičku proceduru neinvazivnog prenatalnog testiranja starosna dob trudnice je od 35 godina i više, a zbir godina supružnika/partnera 70 godina i više. Među kriterijima je i opterećena porodična anamneza (pojava hromosopatija kod dosadašnjeg potomstva), patološki nalaz testova probira u ranoj trudnoći (rani test probira, double test, triple test), ultrazvučni znakovi hromosopatija u ranoj trudnoći, kao i neke kongenitalne anomalije prepoznate ultrazvukom u ranoj trudnoći.


Pravo na sufinansiranje troškova neinvazivnog prenatalnog testiranja imat će i trudnica koja je imala tri ili više pobačaja, trudnice koje su zanijele vantjelesnim putem a nisu radile genetske analize, da je u momentu pružene usluge osiguranica imala prijavu na zdravstveno osiguranje KS u trajanju ne manje od šest mjeseci. Kako se navodi, ispunjenost uslova zdravstvenog osiguranja na Kantonu Sarajevo Zavod će vršiti ex officio, uvidom u službene evidencije.


Iz Zavoda naglašavaju da je, uz zahtjev za ostvarivanje prava na sufinansiranje troškova neinvazivnog prenatalnog testa, potrebno dostaviti određenu dokumentaciju.


- Nalaz ordinirajućeg ljekara specijaliste ginekologije i akušerstva sa preporukom za neinvazivni prenatalni test uz relevantnu medicinsku dokumentaciju kojom se dokazuje ispunjenost opštih kriterija, originalnu plaćenu fakturu o izvršenoj i pruženoj usluzi na ime osiguranika - navodi se.


Potreban je i vjenčani list za supružnike ili drugi odgovarajući dokaz za vanbračne partnere kojim se dokazuje zbir godina supružnika/partnera 70 godina i više (zajednička izjava s vanbračnim partnerom, ovjerena kod notara) te transakcijski broj žiro-računa podnosioca zahtjeva.


Pojašnjavaju da je dokumentaciju moguće predati u bilo koju od poslovnica Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, s naznakom "za prenatalni test".


- Komisija zadržava pravo da traži dopunu dokumentacije, u svrhu dokazivanja ispunjenosti uslova propisanih kriterija. Potpisivanje zahtjeva i predaja navedene dokumentacije ujedno je saglasnost za obradu ličnih podataka u cilju rješavanja predmeta - ističu iz Zavoda zdravstvenog osiguranje KS.


Na ovom linku dostupne su sve potrebne informacije.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook