Iz Hrvatske pojasnili

'Ovo je teoretski moglo pogoditi cijelu Evropu! Elektroenergetski sistem je međusobno povezan, a ovo mu je mana...'

Hronika21.06.24, 17:34h

'Ovo je teoretski moglo pogoditi cijelu Evropu! Elektroenergetski sistem  je međusobno povezan, a ovo mu je mana...'
Blažević je izjavio da se iz perspektive hrvatskog elektroenergetskog sustava ne može govoriti o nekoj posebno većoj potrošnji struje

 

 


Hrvatski ministar gospodarstva  Ante Šušnjar izjavio je danas da će svi građani koji su na području Dalmacije ostali bez električne energije u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju.


"Službe za sada nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru u Hrvatskoj, a u ovom trenutku je veći dio gradova ponovno opskrbljen električnom energijom. Postoje posebne procedure za vraćanje pod napon, sve službe su na terenu, tako da mislim da će svi građani u vrlo kratkom roku dobiti električnu energiju", izjavio je Šušnjar u sjedištu Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), a prenosi Index.


Rekao je da su se zaštitni mehanizmi aktivirali, a "ispad" je došao samo do Zadra, pri čemu je pohvalio promptnu i adekvatnu reakciju svih službi.


Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava u HOPS-u Danko Blažević pojasnio je da se u ovakvim slučajevima aktiviraju sustavi relejne zaštite, koji odreagiraju u djeliću sekunde i ograniče kvar na područje, koliko je to moguće.


"Ovo je teoretski moglo pogoditi cijelu Europu"


Na pitanje novinara je li postojala opasnost da se incident proširi i na Zagreb i šire, Blažević je rekao da je teoretski mogao pogoditi cijelu Europu. Pojasnio je da je cijeli elektroenergetski sustav kontinentalne Europe međusobno povezan, a mana toga je da se ovakvi poremećaji prenose iz sustava pojedine zemlje u sustav druge.


Hrvatska elektroprivreda (HEP) je ranije izvijestila da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, odnosno Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja, a Blažević je izjavio da se za istragu ovakvih incidenata na europskoj razini osnivaju tzv. ekspert-paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.


Preliminarno, određeni dalekovod između Grčke i Albanije je "ispao" pa su se promijenili tokovi, no to je "još u sferi nagađanja i neprovjerenih informacija", rekao je Blažević.


"Daleko smo od lanjskog rekorda u potrošnji struje"


Iako se danas spominje dosezanje vrhunca toplinskog vala, Blažević je izjavio da se iz perspektive hrvatskog elektroenergetskog sustava ne može govoriti o nekoj posebno većoj potrošnji struje. "Prošle godine smo oborili rekord u ljetnoj potrošnji, danas smo bili daleko od tog rekorda", kazao je.


Po njemu, ne bi se smjelo dogoditi da određeni dijelovi Dalmacije ne dobiju struju, a ne vjeruje da se ovakvi poremećaji skoro mogu ponoviti.


Raspad elektroenergetske mreže kroz tri države


Današnji raspad elektroenergetske mreže dogodio se kroz tri države - prvo je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske - cijelu Dalmaciju.


HEP je izvijestio da je za ublažavanje problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom stavio u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem roku.


Zbog nestanka struje po gradovima su bile nesnosne gužve na cestama, nisu radili semafori, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook