dobre vijesti

U većem dijelu BiH, nakon višesatnog kolapsa, normalizovano snabdijevanje električnom energijom

Hronika21.06.24, 16:40h

U većem dijelu BiH, nakon višesatnog kolapsa, normalizovano snabdijevanje električnom energijom
Vrši se postepeno ubacivanje proizvodnje u koordinaciji sa centrima upravljanja proizvodnje i postepeno ubacivanje konzuma u koordinaciji sa operativnim područjima elektroprenosa i nadležnim operatorima distributivnog područja

 

 

Napajanje električnom energijom u Bosni i Hercegovini je upostavljeno u većem dijelu države, potvrđeno je za N1 iz Nezavisnog operatora sistema.


Do nestanka struje u Bosni i Hercegovini došlo je u popodnevnim satima negdje iza 12:30 sati, a prve informacije koje su nadležni saopćili bilo je da je riječ o preopterećenju na mreži.


“Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Elektroenergetskog sistema (EES) BIH, koji se dogodio danas, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400kV interkonektivnih vodova”, rekli su nam iz NOS-a.


To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BIH.


Sličan scenario desio se i 20.06.2024. godine, kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH.


S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH.


Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.


“Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda. Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini. Ispad dijela EES BiH se desio zbog kvara u regionu, vrlo aktivno se radi na stabilizaciji sistema”, istakli su.


Trenutni presjek…Vraćeno je napajanje svih 400kV trafostanica i većine 220kV trafostanica. Vrši se postepeno ubacivanje proizvodnje u koordinaciji sa centrima upravljanja proizvodnje i postepeno ubacivanje konzuma u koordinaciji sa operativnim područjima elektroprenosa i nadležnim operatorima distributivnog područja. Očekuje su ubrzo normalizacija stanja.


NOSBiH je u 14:59 sati kompletirao energizaciju svih 400kV i 220kV transformatorskih stanica te dao naloge i upute centrima upravljanja proizvodnjom i operativnim područjima elektroprenosa BiH za sukcesivno uključivanje proizvodnih objekata i konzumnih transformatorskih stanica 110/x kV. Finalizira se normalizacija stanja i uključivanje preostalih dalekovoda koji su u pogonu.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook