tužna godišnjica

Sjećanje na sedam Sarajlija mučki ubijenih prije 29 godina kod škole na Dobrinji

Hronika18.06.24, 14:08h

Sjećanje na sedam Sarajlija mučki ubijenih prije 29 godina kod škole na Dobrinji
- Danas i nakon 29 godina se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan zločin ne bi ponovio - poručio je Pobrić

 


Delegacija Kantona Sarajevo, zastupnik u Skupštini KS Rusmir Pobrić i predstavnik  Ministarstva komunalne privrede KS Eldar Barukčija položili su cvijeće danas na mjesto masakra u Osnovnoj školi “Skender Kulenović” na Dobrinji, gde je prije 29 godina, ubijeno sedmero, te lakše i teže ranjeno 12 naših sugrađana.


Ubijeni su Kenan Čizmić, Rešad Imamović, Izet Kadić, Nura Lončar, Safet Lončar, Sulejman Mehmedović i Bahrija Sijerčić.


Na spomen-obilježju su napisana i imena Denisa Bosankića i Mirsada Hodžića, učenika ove škole koji su ubijeni tokom agresije na Dobrinji. 


- Danas i nakon 29 godina se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan zločin ne bi ponovio. S toga, treba se uvijek, i na svakom mjestu, podsjećati na četiri godine opsade Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli, a najgore od svega je bila činjenica da su bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperskim djelovanjem kojim je ubijeno više od 12 hiljada građana Sarajeva, a od toga preko 1.600 djece. Oni ostaju trajno sjećanje i vječna uspomena na najteže godine našeg grada i države - poručio je Pobrić.

 

(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook