udar vreline s juga

Pakao stiže u Evropu: Škole se zatvaraju, vlasti izdaju upozorenja, al' kod nas možda i ne bude sve tako crno

Hronika18.06.24, 12:42h

Pakao stiže u Evropu: Škole se zatvaraju, vlasti izdaju upozorenja, al' kod nas možda i ne bude sve tako crno
Spasilački timovi u Grčkoj tragaju za dvije Francuskinje, u dobi od 73 i 64 godine, na otoku Sikinos i 59-godišnjim američkim policajcem na Amorgosu

 

 

Mase toplog zraka nad sjevernom Afrikom i centralnim Sredozemljem probijaju se prema istoku, pa meteorolozi predviđaju da će od utorka do petka u Grčkoj i Turskoj temperature mjestimice vrtoglavo rasti do 45 Celzijevih stepeni.


Vrhunac toplinskog vala očekuje se u srijedu i četvrtak, a tokom vikenda temperature bi trebale padati, prenosi Raport.


Koliko je situacija opasna po zdravlje govori i činjenica da će se od utorka škole u dijelovima zemlje škole zatvarati u 11.30 sati ili će ostati potpuno zatvorene ako lokalne općine odluče da je vrućina prejaka.


Grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.


Za brojne turiste koji su trenutno u Ateni, grčki Crveni krst postavio je štandove na centralnom trgu Sintagma i na Akropoli, gdje se dijeli besplatna voda. Ljudima se savjetuje da izbjegavaju izlaske van u vrućim podnevnim satima, da piju puno vode, izbjegavaju alkohol, ne jedu previše i izbjegavaju intenzivno vježbanje na otvorenom.


Rani toplinski val poklopio se s valom nestanaka i smrti turista zabilježenih zadnjih dana u ovoj mediteranskoj zemlji, naglašavajući opasnosti izloženosti vrućini.


Proteklih dana na grčkim su otocima pronađena tijela nekoliko stranih turista. Njihovoj smrti vjerovatno je kumovala šetnja u potrazi za skrovitim plažama na visokim temperaturama koje su se i proteklih dana kretale oko 40 Celzija.


Na otoku Mathraki pronađeno je tijelo 55-godišnjeg Amerikanca. Prije toga, u subotu je pronađeno tijelo nizozemskog turista (74) na otoku Samosu. Na Kreti su 5. juna pronađena dvojica planinara.


Podsjetimo, početkom lipnja nestao je Britanac Michael Mosley, poznati TV voditelj, a njegovo tijelo je pronađeno 9. juna. I on je krenuo u šetnju po najvećoj vrućini u vrijeme nestanka.


Spasilački timovi u Grčkoj tragaju za dvije Francuskinje, u dobi od 73 i 64 godine, na otoku Sikinos i 59-godišnjim američkim policajcem na Amorgosu.

 


Turska meteorološka služba također je upozorila na toplinski val, koji će posebno pogoditi zapad zemlje, gdje se očekuju temperature od oko 45 stepeni Celzija.


Italijani se također preznojavaju na temperaturama od 40 stepeni Celzijevih što je posljedica ‘afričke anticiklone‘.


"To je 10 stepeni iznad sezonskog prosjeka, izjavio je meteorolog Antonio Sanò, osnivač web stranice www.iLMeteo.it, koji je predvidio da će val saharske vrućine "uskoro zahvatiti cijelu zemlju".


Kako prenosi ANSA, u utorak će živa porasti do 34°C, a temperature će biti još više u Pulji, na Siciliji i Sardiniji. Od srijede do petka doći će do intenziviranja vrućine, rekao je Sanò.


Termometri će bilježiti 39 i 40 Celzijevaca u Rimu, Napulju, Firenci i Ferrari, a u unutrašnjosti Sardinije i Sicilije živa će rasti čak do 44°C.


Meteorolog Sanò također najavljuje da će sljedećeg sedmice anticiklona ‘izgubiti snagu‘ te da stižu prve jake kišne oluje na sjeveru, a temperature će padati u svim regijama.


Toplinski val nije zaobišao niti Španiju. Prošle je godine u toj zemlji od posljedica vrućine preminulo čak 3000 ljudi.


Od srijede do petka najtoplija će zračna masa stizati od Italije prema centralnom Balkanu, Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj - dok alpsko područje i Njemačka dobivaju najtopliji zrak u četvrtak, petak je vrhunac toplinskog vala u Italiji, zemljama sjevernog Balkanskog poluotoka, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook