UPALJEN CRVENI ALARM

Najezda vatrenih crva u popularnom ljetovalištu na Jadranu, izdato upozorenje: Pazite, njihove bodlje pune su neurotoksina!

Hronika17.06.24, 18:09h

Najezda vatrenih crva u popularnom ljetovalištu na Jadranu, izdato upozorenje: Pazite, njihove bodlje pune su neurotoksina!
Ako vas slučajno crv ubode u predjelu vrata, u velikoj ste opasnosti - upozorava biolog

 

 

Vatreni crvi ili, kako ih češće nazivaju, crvi mesožderi šire se Jadranskim morem, a sada su se pojavili i na Crnogorskom primorju. Tačnije, primijećeni su i na plažama Budve.


Zbog najezde vatrenih crva upaljen je crveni alarm, a turisti i mještani upozoreni su kako trebaju postupiti ako nabasaju na tu morsku životinju. 


Kristijan Ovari, biolog, objasnio je odakle odjednom najezda crva mesoždera.


- To je takozvani čekinjasti crv kojem su prirodna staništa tropski predjeli poput obala Afrike i Južne Amerike. U Jadran su došli najvjerovatnije kruzerima. Kako nemaju prirodnih neprijatelja u Jadranu, da bi regulirali njihov broj, oni se slobodno razmnožavaju - objasnio je biolog Ovari za Alo.rs.


Kako ovaj biolog navodi, vatreni crvi hrane se manjim mekušcima. Po prirodi nisu agresivni sve dok ne osjete opasnost. Stoga ih nikako ne bi trebalo dirati.


- Vatreni crvi mogu predstavljati opasnost zato što su njihove bodlje pune neurotoksina. Taj otrov izaziva vrtoglavicu i glavobolju. Na mjestu uboda uglavnom se inicijalno pojavljuju veliki otok i crvenilo. Problem je što su njihove bodlje jako lomljive i vrlo lako ostaju u koži. Moj je glavni savjet da u slučaju uboda odmah treba pozvati ljekara, a ako vas slučajno crv ubode u predjelu vrata, u velikoj ste opasnosti - upozorava Ovari.


Stoga bodlje nikako ne biste trebali vaditi sami.


- Vatreni crv neće napasti dok neko ne dira njega, tad postaje opasan. Stoga ih nikako ne bi trebalo pipati niti ih bockati grančicama. Njihov otrov posebno može biti opasan za malu djecu - kaže biolog.

 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook