nezadovoljni medijskim izvještavanjem

Dok se Sarajlije pitaju hoće li radovima na vodovodnoj mreži ikada doći kraj, iz VIKa detaljno objasnili zašto često nemamo vode

Hronika14.06.24, 15:00h

Dok se Sarajlije pitaju hoće li radovima na vodovodnoj mreži ikada doći kraj, iz VIKa detaljno objasnili zašto često nemamo vode
Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ mora kontinuirano vršiti popravak kvarova i za sve neophodne radove građane blagovremeno obavještavamo

 

 

KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo vodom snabdijeva potrošače u šest općina u Kantonu Sarajevo i vodosnabdijevanje je osigurano 24 sata 7 dana u sedmici tokom cijele godine. Preduzeće upravlja sa preko 1.250 kilometara vodovodne mreže u 57 zona vodosnabdijevanja i radi se o veoma kompleksnom sistemu.


Do poremećaja u vodosnabdijevanju dolazi usljed redovnog i/ili planiranog održavanja sistema (popravljanje kvarova na vodovodnoj mreži i radova na hidromašinskoj opremi) kao i vanrednih kvarova na istim. Bez vode, tokom obustava, ostaju najčešće samo ulice ili dijelovi ulica u kojima se odvijaju radovi. Samo u slučajevima radova na transportnim i glavnim cjevovodima dolazi do isključenja širih područja, ali nikada cijelog grada. O svim obustavama potrošači su obaviješteni na vrijeme putem sredstava informisanja i putem internet stranice preduzeća www.viksa.ba te Facebook stranice Preduzeća. U zavisnosti od složenosti radova varira vrijeme trajanja obustave snabdijevanja.


Preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ mora kontinuirano vršiti popravak kvarova i za sve neophodne radove građane blagovremeno obavještavamo. 


Podsjećamo, u toku je implementacija projekta Vodovod Sarajevo koji se finansira putem sredstava kredita EBRD u visini od 25 miliona eura, a toku je implementacija sredstava druge tranše EBRD kredita. 


Trenutno se vrše radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na području općina Centar i Stari Grad. 


I tokom izvođenja radova na rekonstrukciji, tačnije prilikom vezivanja novopoloženih cjevovoda, neophodno je privremeno obustaviti vodosnabdijevanje do završetka radova.


Okončanjem ovog projekta aktivnosti na sanaciji curenja ne prestaju jer se radi o kontinuiranom procesu te je neophodno stalno ulagati u sistem vodosnabdijevanja, odnosno potrebno je na godišnjem nivou izvršiti zamjenu  1-2% vodovodne mreže što u našem sistemu znači zamjenu 13-25 kilometara vodovodne mreže.


Informacije o svim radovima, popravci kvarova, rekonstrukciji i polaganju nove vodovodne mreže, vanrednim prekidima vodosnabdijevanja, objavljujemo svakodnevno na zvaničnim kanalima Preduzeća kao i putem saopćenja za medije, a kako bismo blagovremeno obavijestili naše korisnike. Vrlo često se najave radova sa desetak ili više ulica tumače na pogrešan način, da pola grada ili veći dio grada nema vode što nije tačno, naročito ako se u obzir uzme da „Vodovod i kanalizacija“ vodom snabdijeva šest općina u Kantonu Sarajevo. 


Zahvaljujemo se svim našim korisnicima na razumijevanju i dobroj saradnji, poručuju iz KJKP „Vodovod i kanalizacija“ d.o.o. Sarajevo u svom današenjem saopštenju za javnost.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook