Nerealni zahtjevi

Za nastavak pregovora u BiH Dodikov uslov smjena Bećirovića, Konakovića i Lagumdžije

Front11.06.24, 15:55h

Za nastavak pregovora u BiH Dodikov uslov smjena Bećirovića, Konakovića i Lagumdžije
Dodik je naveo kako nije dobio poziv i da nema ništa protiv sastanaka, ali da ima svoje zahtjeve

 

 

Lider SNSD-a Milorad Dodik komentirao je najavu lidera HDZ-a Dragana Čovića da će iduće sedmice biti održan sastanak koalicije na nivou Bosne i Hercegovine u Mostaru.

 

Dodik je naveo kako nije dobio poziv i da nema ništa protiv sastanaka, ali da ima svoje zahtjeve.

 

- Bio sam neki dan u Sarajevu, ali više ne znam šta možemo da uradimo. Ako hoće dalje da razgovaramo mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava Bosne i Hercegovine, da se smijene Lagumdžija i Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH tu aktivnost koju su provele UN. Možda onda da sjednemo i dalje pričamo o nečemu. Mogu ponovo da odem u Mostar i ponovo ovo da kažem. To nije bila BiH, to su bili Bošnjaci. Za to neko mora odgovarati, što je prevario UN - rekao je Dodik.

 

Podsjetimo, Čović je najavio da će biti domaćin sastanka koalicije u Mostaru.

 

- Što se tiče druge teme. Državno partnerstvo. Borjana Krišto već se priprema za narednu sjednicu Vijeća ministara BiH. Ja uskoro počinjem da presjedavam Domom naroda, pa ćemo ubrzati neke procese. Moramo da malo uklonimo odnose koji su eskalirali. Uvjeren sam da nemamo drugog puta, trebat će četiri mjeseca da se izabera vodstvo iz svih institucija koji vežu za nas, po pitanju EU. Mi drugog puta od EU nemamo, neozbiljno bi bilo da svojim avanturama zaustavimo šta smo dogovorili. Prvo da se riješi pitanje proračuna. Proračun je bio dogovor, ali zbog odnosa ne ide u proceduru. Želimo da to realiziramo. Nema nam druge iako imamo nesporazuma, namudrivanja, koji dolaze u valovima, to mora da stavimo po strani. Ono što je strataški bitno je da sjedimo za istim stolom. Naredni sastanak kordiniram ja, idući sedmice u Mostaru sastanak - rekao je Čovič jučer.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook