Održan sastanak

Hoće li penzioneri dobiti jednokratnu pomoć: Evo šta su poručili iz Vlade FBiH

Biznis Klub11.06.24, 15:42h

Hoće li penzioneri dobiti jednokratnu pomoć: Evo šta su poručili iz Vlade FBiH
Tema razgovora bila je poboljšanje položaja penzionera u Federaciji BiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije

 

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održali su danas sastanak sa predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul.

 

Sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, a prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda PIO/MIO.

 

Kako je saopćeno, tema razgovora bila je poboljšanje položaja penzionera u Federaciji BiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije.


- Nakon razmatranja prioritetnih zahtjeva penzionera, zaključeno je da će Vlada Federacije BiH raditi na iznalaženju najboljih mogućih rješenja s ciljem da se u Federalnom budžetu za ovu godinu osiguraju sredstva za isplatu jednokratne finansijske podrške penzionerima.

 

Također, u skladu sa iskazanim opredjeljenjem Vlade poduzet će se aktivnosti na povećanju sredstava namijenjenih za banjsko liječenje penzionera, što je važan segment u osiguranju zdravstvene podrške ovoj kategoriji stanovništva - navodi se u saopćenju Vlade FBiH.

 

sastanak-penzioneri-vlada-fbih

 

Kada je riječ o izmjenama zakonskih rješenja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, dodaju kako je zaključeno da će se o ovom pitanju nastaviti razgovarati između predstavnika penzionera, te resornog federalnog ministarstva i Federalnog zavoda PIO/MIO, a s ciljem sagledavanja svih mogućnosti radi poboljšanja cjelokupnog sistema PIO.

 

- Također, potvrđeno je da će se nastaviti aktivnosti na formiranju Vijeća penzionera Federacije BiH, čija uloga bi bila vođenje zajedničke djelatnosti socijalnih partnera, te afirmacije i zaštite prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu.

 

U skladu sa zaključcima sa posljednje sjednice Vlade Federacije BiH, federalno Ministarstvo rada i socijalne politike u roku od tri mjeseca će sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera / umirovljenika u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika / penzionera u FBiH, usaglasiti tekst 

 

Sporazuma o osnivanju ovog vijeća, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje - saopćili su.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook