'Kuća pokraj mora'

Bh. dijaspora sve češće kupuje nekretnine u Hrvatskoj, Srbe zanima samo jedna lokacija, ali ko je ipak najbolja mušterija?

Biznis Klub11.06.24, 11:13h

Bh. dijaspora sve češće kupuje nekretnine u Hrvatskoj, Srbe zanima samo jedna lokacija, ali ko je ipak najbolja mušterija?
U agencijama za nekretnine kažu kako su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabiliziralo, te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak

 


Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjoj razini redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3 403.


Ipak, kako Jutarnji.hr saznaje od vlasnika agencija za nekretnine, ako se gleda kupnja od državljana iz regije, ove godine primijećen je nešto veći interes za kupnjom nekretnina na obali od građana Srbije, u Istri i na Kvarneru.


- Zanimljivo je da u zadnje vrijeme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupnju skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. U pravilu zainteresirani su za kupnju nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu - kaže Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.


Teško je reći s čime je sad povezan ovaj veći interes. Opatija je, primjerice, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupnju ljetnikovaca...Prema podacima lani su građani Srbije kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu, vidjeti ukupne podatke za ovu godinu. Pitali smo kakva je situaciju u Dalmaciji, ima li i tamo većeg interesa istih kupaca, piše Jutarnji.hr.


- Nismo primijetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, porijeklom iz Hrvatske - kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.


Nadalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i stanovnika Austrije i Njemačke koji su porijeklom iz regije, eksplodirao je nakon korone. Upiti su se tada u roku par mjeseci doslovno udeseterostručili.


- U 2022. godini 36% svih kupnja nekretnina u Hrvatskoj realizirano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50% kupaca pripada dijaspori iz regije - navodi B. Papeš.


Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i izvanredne prometne povezanosti s mjestima u kojima žive. Probude se u Beču, Grazu ili Munchenu, sjednu u auto, te su u roku od 4-5 sati ovdje na ručku i uživaju uz more. Dosta upita od onih koji su iz stranih zemalja kao što su Njemačka i Austrije, kako kaže Branko Papeš, je dijaspora iz BIH.


Međutim, općenito ove godine bilježi se pad interesa kupaca iz inozemstva zainteresiranih za obalu, od kojih 10 posto i više zavisno o kojem se području se govori. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cijene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabiliziralo, te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.


(DEPO PORTAL/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook