VIDEO/ Skandalozne izjave

Dodik: Nije tačno da će Dan RS biti ukinut, BiH je propala zemlja, borim se za državu RS

Front11.06.24, 07:52h

Dodik: Nije tačno da će Dan RS biti ukinut, BiH je propala zemlja, borim se za državu RS
On je rekao da se BiH održava na predstavi i "nedosanjanim snovima o Bosni", ali da je nemoguće živjeti u zajednici sa onima koji srpskom narodu "nameću epitet genocidnog naroda"

 

 

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je u intervjuu za RTRS da "9. januar kao Dan RS neće biti ukinut, jer se tim praznikom slavi nastanak RS i tako će biti i ubuduće."


Podsjećamo, Ustavni sud BiH je obilježavanje 9. januara kao Dana RS proglasio neustavnim. 
 

Dodik je naveo da je to oko Dana RS navedeno i "Deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda", koja je usvojena u Beogradu na "svesrpskom saboru".
 

- Činjenica da smo usvojili sve članove ove deklaracije govori o tome koliko smo se spremali za ovo - dodaje Dodik.
 

On je naveo da su na saboru, pored postojećih obilježja, donesena i nova poput "Dana državnosti i da je zaključeno da se, kao i u Srbiji Sretenje - 15. februar, i u RS obilježi kao Dan državnosti".


Dodik je istakao da "RS ima pravo na to i da nije jedina koja ima više datuma za obilježavanje nacionalnih i državnih praznika". On naglašava da oni koji to pokušavaju tumačiti drugačije ne poznaju Zakon o praznicima.
 

- Ovu deklaraciju su usvojile vlade RS i Srbije, dogovorili smo se i da vaučeri turistički, koji važe u Srbiji, važe i u RS i obrnuto. Svašta smo dogovorili, ali vidite da sve pada u sjenu kada neki opozicioni političar shvati nešto kako on želi - ističe Dodik.
 

On je naveo da je ponosan što je bio dio "svesrpskog sabora", jer je riječ o srpskom okupljanju na koje se čekalo decenijama.
 

- Ovo je bila prilika da se pokaže da je dosta i raznoraznih stranaca koji pokušavaju svašta. Za mene oni nisu važni, oni imaju svoj pristup, ja to poštujem. Bavim se politikom i vodim ovaj narod onako kako ja smatram da treba - dodaje Dodik.
 

Dodik naglašava da je usvojena Deklaracija kapitalno važan dokument i dodaje da se u Srbiji niko protiv toga nije pobunio, već samo pojedini u RS koji tvrde da je Dan RS ukinut.
 

- Laž je kada se kaže da je Dodik ukinuo Dan RS. Ja se borim za državu RS - istakao je Dodik, dodajući da je "proces razdruživanja rezultat toga što je BiH propala zemlja".
 

On je rekao da se BiH održava na predstavi i "nedosanjanim snovima o Bosni", ali da je nemoguće živjeti u zajednici sa onima koji srpskom narodu "nameću epitet genocidnog naroda".
 

- RS je država, sve više će to biti, jednog dana ćemo izaći iz BiH, za nas ovdje nema sreće, ali nema ni sreće za Bošnjake ovako. Ne želim da u političkom smislu živim sa ljudima koji su nam nametnuli da smo genocidan narod. BiH je propala zemlja. Od ovog trenutka ja se bavim samo dobrim odnosima sa našim prijateljima, a u Sarajevu mi nemamo prijatelje. Cinizam koji dolazi iz Sarajeva je samo komičan i ništa više - naglasio je Dodik.

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook