bh. meteorolog

Šta nas očekuje za Kurban bajram: Kakve vremenske prilike najavljuje Nedim Sladić

Hronika10.06.24, 17:36h

Šta nas očekuje za Kurban bajram: Kakve vremenske prilike najavljuje Nedim Sladić
Posljedično i narednih dana očekuju se nerijetko veće količine padavina

 

 

Prvi dan Kurban bajrama je u nedjelju 16. juna. S obzirom na obaveze koje se nalaze pred onima koji obilježavaju ovaj praznik klanjem kurbana, jedna od stvari koja ih ovih dana najviše zanima je kakvo će vrijeme biti u dane Bajrama, posebno prvog dana. 

 

S obzirom na vremenske prilike koje trenutno vladaju u našoj zemlji, sa čestim izmjenama sunčanog i oblačnog vremena, uz povremenu kišu, mnogi strahuju da bi im kiša mogla otežati praznične planove. Međutim, meteorolog Nedim Sladić nagovještava da bi se vremenske prilike mogle promijeniti.

 

- I dalje se područja bliže Alpima nalaze pod utjecajem vlažne, svježije zračne mase sa sjeverozapada koja se miješa sa vrelim zrakom s jugoistoka. Posljedično i narednih dana očekuju se nerijetko veće količine padavina u alpskom području uz potencijalna bujična plavljenja, a vidimo na Hovmöllerovom dijagramu da svježiji zrak probija i ivično i preko iscrtane isprekidane linije (sjeverna granica Bosne i Hercegovine) oko 14.06. kada očekujemo premještanje doline po visini, a u prizemlju hladne fronte. Međutim, situacija bi se mogla popraviti na kraju radne sedmice i za dane Kurban bajrama kada bi ojačao termobarički greben i pokušao stabilizovati vrijeme nad našim područjem, predviđa Sladić.

 

 

 

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook